Zonnepanelen

Over de beste keuze, kosten & opbrengst van zonnepanelen
10 minuten

Zonnepanelen zijn een goede keuze, waarmee je zelf duurzaam elektriciteit opwekt en zo bespaart op je energierekening. Met een zonnepanelenset bespaar je gemiddeld 500 euro op je energierekening. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, let je op de kosten, de oriƫntatie van je dak, garanties en de mogelijke opbrengst. Je leest er hier alles over zonnepanelen, zodat jij met een goed gevoel een keuze kunt maken.

"Vraag onderaan dit artikel de Informatiefolder Zonnepanelen aan"

Zonnepanelen en kiezen & vergelijken

Wie goed kijkt ziet dat er nogal een verschil zit tussen zonnepanelen. Zo zijn er blauwe en  zwarte panelen. Je kunt bij ons kiezen voor zwarte zonnepanelen, die hebben een hogere opbrengst dan blauwe zonnepanelen. Door de ontwikkeling van blauwe zonnepanelen is dit verschil in opbrengst de laatste jaren wel kleiner geworden. Bij de zwarte panelen is ook het frame en het folie tussen de zonnecellen zwart. Dit vinden veel mensen mooier omdat het rustiger oogt en het frame niet reflecteert. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak. Naast de kleur zijn er meer verschillen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er speciale zonnepanelen voor daken die (voor deel) in de schaduw liggen. Deze zonnepanelen werken met een omvormer met optimizers die het rendement verbeteren. Hierdoor ligt de prijs voor deze zonnepanelen wel wat hoger dan voor gewone panelen, maar dan heb je geen last van een lagere opbrengst door schaduw.

Heb je een plat dak? Speciaal voor platte daken worden de zonnepanelen geleverd met een speciale installatie. Je zonnepanelen worden schuin op je platte dak geplaatst, richting het zuiden voor de optimale opbrengst.

Zonnepanelen en de kosten

Een gemiddelde set zonnepanelen kost iets meer dan €3.200. Voor een dak met schaduw ben je iets duurder uit omdat er dan een omvormer met optimizers nodig is. En ook voor een plat dak zijn de kosten hoger vanwege de extra stellage waar je zonnepanelen op worden geplaatst. Als je naar zonnepanelen op onze website gaat, zie je de verschillende zonnepanelensets met prijzen op een rij staan. De prijzen zijn inclusief installatie en omvormer, dus geen extra kosten achteraf. Kies de zonnepanelen die passen bij jouw dak en situatie, dan maakt de adviseur samen met jou het zonnepanelenpakket op maat.

Zonnepanelen en het rendement

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangeduid in Wattpiek. Dus een zonnepaneel van 300 Wattpiek levert je gemiddeld 270 kWh op. Een zonnepanelenset van acht panelen met een vermogen van 300 Wattpiek levert je dus 2.160 kWh op. Wat levert dat dan op in euro’s? De kosten van een kWh stroom zijn best ingewikkeld te bereken. Die bestaan uit variable en vaste leveringskosten. Tel daarbij op de kosten die uw netbeheerder berekent en de energiebelasting en btw. Die kosten zijn daardoor voor iedereen verschillend. Maar gemiddeld leveren zonnepanelen je €500 op per jaar op. Lees verder over zonnepanelen & opbrengst >   

Zonnepanelen en subsidie

Een veelgestelde vraag is of er subsidie is of komt voor zonnepanelen. Op dit moment is er landelijk geen subsidieregeling voor zonnepanelen. Er zijn ook bijna geen gemeenten die nog subsidie geven voor zonnepanelen. Mocht er toch subsidie zijn, dan bespreekt de adviseur dit met je in het gesprek over je pakket. En ook al is er geen subsidie, de overheid komt je wel tegemoet. Je kunt namelijk het btw bedrag op de aanschafprijs terugvragen. Dat scheelt zo’n €400 tot €500 op de prijs van je zonnepanelenset. Lees hier meer over de btw-teruggave >  

Ook al is er geen subsidie, de aanschaf van zonnepanelen is toch een slimme investering. Je verdient de zonnepanelen binnen tien jaar terug. En voor wie het de kosten niet in een keer kan betalen, hebben wij de mogelijkheden om de zonnepanelen te betalen hier op een rij gezet. 

"De opbrengst van zonnepanelen is ongeveer 500 euro per jaar."

Waar bestaat een zonnepanelenset uit?

Een set zonnepanelen bestaat uit pv-panelen en een omvormer. Pv-panelen is de technische naam van zonnepanelen en staat voor Photo Voltaic-panelen. De pv-panelen wekken stroom op, maar dit is geen bruikbare stroom voor je elektrische apparaten. Daarom heb je ook een omvormer nodig die de zonnestroom omvormt tot stroom die je wasmachine, koffiezetapparaat en andere apparaten kunnen gebruiken. Lees verder over wat een omvormer is en doet > 

De garantie op zonnepanelen 

Om te zien hoe lang je zonnepanelen meegaan, kun je kijken naar de garanties. Zonnepanelen worden geleverd met een productgarantie. De productgarantie is garantie op het hele zonnepanelensysteem, dus de zonnepanelen en omvormer. Dit zegt iets over de werking van het systeem. Gemiddeld is de productgarantie op zonnepanelen 10 jaar.

De productgarantie geldt dus voor het daadwerkelijke product, maar zegt nog niets over de garantie op de opbrengst. Daar is de vermogensgarantie voor. De vermogensgarantie is gemiddeld 25 jaar. Dit geeft aan dat de opbrengst niet zal afnemen in een periode van 25 jaar. Vraag aan de adviseur wat de garantie voor jouw zonnepanelenset is.

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen, speelt de kwaliteit van de installatie ook mee. Kies daarom altijd voor een vakkundig installateur. Een installateur maakt een legplan en zorgt dat het systeem goed geaard is. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en weet je zeker dat de panelen goed geïnstalleerd zijn. 

Na installatie kun je monitoren of het systeem goed functioneert. Vaak krijg je een applicatie bij de omvormer waarmee je dit makkelijk kunt volgen. Zie je dat je opbrengst veel lager is dan normaal? Dan kan het zijn dat er iets niet goed gaat en komt de installateur langs om alles na te lopen.

Zonnepanelen & slimme combinaties 

Kies je voor zonnepanelen omdat je geld wilt besparen? Dan is het interessant om te weten dat woningisolatie je een hogere besparing oplevert. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld maar 4 jaar, tegen ongeveer 10 jaar voor zonnepanelen. Dat zit zo, de kosten voor spouwmuurisolatie zijn veel lager dan voor zonnepanelen. Maar nog belangrijker, je bent jaarlijks meer kwijt aan gas dan aan elektriciteit. En dat wordt de komende jaren alleen maar meer door stijgende gasprijzen en de verhoging van energiebelasting op gas. Terwijl de energiebelasting op elektriciteit bij de start van 2019 is verlaagd.

Maar er zijn meer redenen waarom zonnepanelen en isoleren een goede keuze is. Je bespaart niet alleen energie: je verbetert ook het comfort van jouw huis. Een geïsoleerde woning is sneller warm, het voelt behaaglijker, je hebt minder last van tocht en zomers is het ook nog eens minder heet binnen. 

Is jouw huis al goed geïsoleerd? Dan kun je ook denken aan de volgende stap: duurzaam je huis verwarmen. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 40% CO2 en gas. Je gaat wel meer elektriciteit gebruiken, dus dan is het aantrekkelijk om die stroom zelf duurzaam op te wekken met zonnepanelen. Dan ben je echt goed bezig voor het milieu en je portemonnee.  

Als laatste is er ook een praktische afweging te maken. Als je een plat dak hebt, dan is het slim om eerst je dak te laten isoleren, voor je er zonnepanelen op legt. Een plat dak wordt namelijk aan de buitenkant geïsoleerd met platen, waarna de dakbedekking opnieuw wordt aangebracht. Het is toch een beetje sneu als de zonnepanelen er straks weer af moeten om het dak te kunnen isoleren!