Zonnepanelen
Bij het verduurzamen van de woning biedt Domijn de bewoners de mogelijkheid te kiezen voor zonnepanelen. Vooraf worden de daken beoordeeld en wordt er gekeken of het technisch mogelijk en/ of rendabel is. Het aanbod voor uw woning staat altijd op het deelnameformulier.
Het aantal zonnepanelen op het deelnameformulier is altijd bedoeld voor uw woning. De zonnepanelen worden aangesloten op uw eigen meterkast. Dus ook met een appartement op de begane grond kunt u een aanbod ontvangen met zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak.
Het aantal panelen wordt vooraf bepaald en kan niet gewijzigd worden. Door nieuwe regels en extra kosten is het niet voor elke huurder voordelig om te kiezen voor zonnepanelen. Wij helpen u graag met het maken van een berekening. Wij raden u aan om ook contact op te nemen met uw energieleverancier om te vragen of de keuze voor zonnepanelen gevolgen heeft voor uw contract of tarieven.
Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er een paar aanvullende werkzaamheden in de woning:
- Er wordt een omvormer geplaatst. Een omvormer is een apparaat dat ervoor zorgt dat de stroom afkomstig van zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare stroom. Op de omvormer zit een display waarop af te lezen is hoeveel stroom er is opgewekt.
- Er worden kabels getrokken naar de meterkast. In de meterkast wordt een extra groep geplaatst voor de zonnepanelen.
Iedereen die kan kiezen voor zonnepanelen krijgt bij het informatiepakket onderstaande flyer over zonnepanelen.
Op de omvormer zit een display waarop de opbrengst is af te lezen. De omvormer is soms niet goed bereikbaar. U kunt vragen aan uw energieleverancier of zij ook de opbrengst van de zonnepanelen meenemen in het maandoverzicht. Let op! Stroom die u gelijk verbruikt ziet u niet terug op uw energierekening. Alleen wat u terug levert aan het net.
Om het nauwkeurig bij te houden kunt u zelf een app downloaden. U kunt zoeken naar een zogenaamde “energieverbruiksmanager”.
Hoeveel het oplevert hangt van een paar factoren af. Bijvoorbeeld het vermogen, de ligging en eventuele schaduw. We gaan uit van een gemiddeld rendement van 80%. Er staat een voorbeeldberekening op de productkaart. Als de rendementsberekening te laag uitkomt dan bieden we geen zonnepanelen aan. Het vermogen van de zonnepanelen is tussen de 430 en 450 wp.
Het aantal zonnepanelen in het aanbod wordt vooraf bepaald en kan niet gewijzigd worden. Er wordt niet alleen gekeken naar het aantal dat op het dak past maar bijvoorbeeld ook naar wat voor soort woning het is. U vindt het aantal dat is vastgesteld voor uw woning op het deelnameformulier.
Als u bericht heeft gekregen van Domijn over de verduurzaming van uw woning dan kunt u het aanbod afwachten. Wanneer het technisch mogelijk is om zonnepanelen te plaatsten dan worden deze meegenomen in het aanbod als optie. Heeft u nog geen bericht ontvangen over verduurzaming van uw woning dan kunt u een afspraak maken met een energieconsulent van Domijn om de mogelijkheden te bespreken.
Salderen wil zeggen dat u de stroom die u verbruikt mag verrekenen met de stroom die wordt opwekt tegen hetzelfde tarief als wat u betaalt. Voorlopig kunt u nog gebruikmaken van deze regeling. De regeling stopt waarschijnlijk in 2027. De nieuwe regels per 2027 zijn nog niet duidelijk.
Bestaande installaties worden niet vervangen. Zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee dus het zou zonde zijn om een werkende installatie vroegtijdig te vervangen. Als u het idee heeft dat de installatie niet goed werkt dan kunt u contact opnemen met Energiewacht om een storing te melden.
Als u veel minder verbruikt dan wat de zonnepanelen opleveren dan zijn de kosten misschien wel te hoog voor u. Het is mogelijk maatwerk aan te vragen. Stuur ons de laatste drie jaarafrekeningen van uw energieleverancier en wij kunnen voor u berekenen of u in aanmerking komt voor een verlaging van de servicekosten. Let op! De energieleverancier kan voor mensen met zonnepanelen een ander tarief rekenen of kosten in rekening brengen voor het terugleveren van stroom. Omdat dit verschilt per aanbieder kunnen wij dit niet meenemen in de berekening. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met uw energieleverancier om te vragen wat de gevolgen zijn voor uw factuur.