Wat is de 70%-regeling?
De 70%-regeling is een wet die woningcorporaties en verenigingen van eigenaren helpt om grote verbeterprojecten sneller uit te voeren. Als minimaal 70% van de bewoners akkoord gaat, kan het project doorgaan, ook als niet iedereen het ermee eens is. Het is voor veel bewoners belangrijk dat de woningen verbeterd worden. Denk hierbij aan het oplossen van tochtklachten of verlagen van de energierekening. Terwijl we wachten op de reactie van de overige bewoners kunnen we dan wel verder met de voorbereidingen.
De regeling geldt wanneer 10 of meer woningen in een gebouw of wooncomplex tegelijk verbeterd worden. Een wooncomplex is een ‘bouwkundige eenheid’ van minimaal 10 woningen. Dat kan een flat of appartementencomplex zijn, maar ook een rijtje huizen of een groep huizen van hetzelfde bouwtype in een straat of buurt.
Als 70% van de huurders akkoord gaat, wordt aangenomen dat het voorstel redelijk is. Wanneer de 70% is gehaald dan krijgt u bericht dat het project doorgaat. De aannemer maakt alvast afspraken voor de opname bij bewoners die hebben getekend voor akkoord. De bewoners die nog geen akkoord hebben gegeven krijgen van Domijn per aangetekende brief bericht dat de bezwaartermijn van start gaat.
Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het voorstel?
Volgens de wet heeft u als huurder het recht om een bezwaar in te dienen. U heeft 8 weken de tijd om de rechter te vragen het voorstel te beoordelen. U kunt een gerechtsdeurwaarder of advocaat vragen u te helpen bij het indienen.
Volgens de regeling is het aan u als huurder om te bewijzen dat het voorstel niet redelijk is. Let op! De kosten van een rechtszaak zijn voor de verliezende partij. Bezwaar indienen kan dus financiële gevolgen hebben.
Heeft u geen bezwaar tegen het pakket maar zijn er andere redenen zoals persoonlijke omstandigheden waardoor u tegen de werkzaamheden opziet? Laat ons weten wat uw bezwaar is en we gaan samen met Domijn op zoek naar een passende oplossing!
Heeft u geen bezwaar ingediend binnen 8 weken dan bent u verplicht om mee te doen. Als de persoonlijke omstandigheden zwaar genoeg wegen dan kan het zijn dat de woning wel wordt overgeslagen. Er wordt dan alleen onderhoud uitgevoerd. Alle bewoners die niet getekend hebben krijgen aan het einde van de bezwaartermijn bericht over de beslissing.
Wanneer geldt deze regeling niet?
1. Dringende werkzaamheden, onderhoud of brandwerende maatregelen
Dit zijn klussen die niet kunnen wachten, omdat er anders problemen ontstaan. Denk aan het repareren van een lekkend dak, schilderwerk of een rotte dakconstructie. U moet als huurder meewerken en de verhuurder toegang geven. Een verhuurder heeft hiervoor geen toestemming nodig. Voor deze werkzaamheden geldt de 70%-regeling niet. Deze werkzaamheden worden gelijk meegenomen bij de verduurzaming.
2. Renovatie van minder dan 10 woningen
De verhuurder moet een redelijk voorstel sturen. In principe is deelname op vrijwillige basis. De verhuurder kan naar de rechter stappen als ze vinden dat er belangrijke redenen zijn om het uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat een woning een E, F of G label heeft. Deze woningen moeten namelijk voor 2028 verbeterd worden anders mogen ze niet meer worden verhuurd. De rechter kijkt of het voorstel eerlijk en redelijk is.