Subsidie voor isolatie

Met de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) 2019
10 minuten

De overheid komt met maatregelen om woningeigenaren te stimuleren minder gas te verbruiken. Zo is de belasting op gas verhoogd terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Maar de overheid helpt jou als woningeigenaar ook om minder gas te verbruiken. Daarom kun je nu subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals HR++ glas, dak-, vloer- of muurisolatie. Er is ook aanvullende subsidie voor ventilatie en isolerende deuren. 

"Er is subsidie voor dubbel glas, dak-, vloer- en muurisolatie."

De verstrekker van de subsidie is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de RVO). Op 15 augustus zijn de voorwaarden gepubliceerd in de Staatscourant, maatregelen die vanaf die datum worden uitgevoerd komen in aanmerking voor de subsidie. Sinds 2 september kun je de subsidie aanvragen. Wij houden je op deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws en zetten hier de belangrijkste informatie op een rij. 

Minimaal twee energiebesparende maatregelen

Je krijgt alleen subsidie als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Bijvoorbeeld dakisolatie en spouwmuurisolatie of vloerisolatie en HR++ glas. Je krijgt alleen subsidie als je deze maatregelen laat uitvoeren, je komt dus niet in aanmerking als je zelf isoleert. De subsidieverstrekker zal waarschijnlijk ook eisen stellen aan de kwaliteit van de maatregelen, bijvoorveeld aan de isolatiewaarde, en/ of aan het minimale oppervlak dat je isoleert. Vraag onderaan deze pagina de folder aan voor een overzicht van alle eisen. 

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Je krijgt een subsidiebedrag per vierkante meter die je laat isoleren. De prijzen van maatregelen verschillen, daarom verschillen de subsidiebedragen ook per vierkante meter. Zo krijg je voor de relatief goedkope maatregel spouwmuurisolatie € 5 per vierkante meter en voor de relatief dure maatregel triple glas inclusief isolerende kozijnen € 100 per vierkante meter. In onze informatiefolder hebben we de subsidiebedragen per maatregel voor je op een rij gezet, je vraagt de folder onderaan deze pagina aan. 

Aanvullende maatregelen

Wanneer je twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je ook aanvullende subsidie aanvragen voor andere maatregelen. Je krijgt onder andere aanvullende subsidie voor buitendeuren of duurzame ventilatiesystemen.

Zeer energiezuinig pakket

In het energiezuinige pakket zitten alle energiebesparende maatregelen, een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met wtw, en een kierdichtheid. Hiervoor ontvang je een bonusbedrag van €4000. Er worden voor dit pakket strengere eisen aan de kwaliteit van de maatregelen gesteld.

Subsidie voor bewoners van een bestaande woning

Deze subsidie is alleen voor woningeigenaren die ook bewoner zijn van het huis waar ze de subsidie voor aanvragen. Je mag ook subsidie aanvragen voor een woning die je koopt en waar je na de verbouwing gaat wonen. Omdat deze bedoeld is om energiebesparende maatregelen te stimuleren, is deze subsidie alleen bestemd voor bestaande woningen. Nieuwbouwwoningen moeten bij oplevering al voldoen aan strenge eisen voor duurzaamheid. 

Is jouw huis onderdeel van een VvE? Lees hier alles over de speciale subsidieregeling energiebesparing eigen huis voor Verenigingen van Eigenaren. Deze subsidie kun je al aanvragen. 

"Wil je advies over HR++glas, dak-, vloer- of muurisolatie? Of wil je meer weten over de subsidie? Onze adviseurs helpen je op weg."

Subsidie aanvragen voor isolatie

Je kunt de subsidie nu hier aanvragen. Aanvragen kan pas nadat alle energiebesparende maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Alle maatregelen die na 15 augustus zijn uitgevoerd komen hiervoor in aanmerking. Je hebt bij de aanvraag documenten nodig, zoals een getekend uitvoerdersformilier. 

In 2017 was deze subsidieregeling ook al van kracht. Heb je toen subsidie ontvangen voor isolatie? Dan kom je helaas dit keer niet in aanmerking. 

Wil je weten welke isolatiemaatregelen passen bij jouw huis? Je kunt hiervoor de Quickscan gebruiken. Je beantwoordt dan een paar vragen over jouw huis en situatie en ontvangt daarna een overzicht van mogelijke maatregelen. De maatregelen zijn gegroepeerd op basis van drie doelstellingen: een beter milieu, hoog rendement op de investering en het comfort in huis verbeteren.
 

Subsidie loopt tot en met 2020 

In 2019 en 2020 is er in totaal 2020 € 84 miljoen beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Na 2020 blijft er subsidie voor isolatiemaatregelen doordat de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor o.a. warmtepompen wordt uitgebreid met subsidie voor isolatie.