Klantverhaal van Marian ten Berge

Marian en haar partner Abel
10 minuten

'Spouwmuurisolatie zorgt voor meer comfort'

"Reimarkt helpt bij het verduurzamen van de woning"

Marian ten Berge en haar partner Abel van der Zwaag hebben een jaren ’90 woning waar zij hun spouwmuur hebben laten bijvullen met Aminotherm. Terwijl we een kopje thee drinken op de bank met hun hondje op schoot vertellen zij over hun motivatie en ervaring met verduurzamen.

“Het milieu is voor mij de hoofdreden om te verduurzamen”, aldus Marian. Een gedeelte van de spouwmuur is geïsoleerd. De voor en achterkant is nu geïsoleerd. Op het moment merken ze de comfortvoordelen nog niet, aangezien het nog niet koud genoeg is buiten. “We gaan het waarschijnlijk wel merken aan het verbruik. We verbruiken al niet veel, zo’n 1000 m3 per jaar, maar dat kan natuurlijk altijd verder omlaag.” Marian en Abel hebben ook een houtkachel, die alleen aan gaat als het heel koud is. “Dat is ongeveer 15 a 20 dagen per jaar.”

Volledig verduurzamen

De woning is van 1994 en is best modern, maar er is altijd ruimte om te verbeteren. “We hebben al eerder de ramen laten vervangen, alle ramen op de begane grond bestaan nu uit HR++ glas. Daarnaast hebben infrarood verwarming geprobeerd, maar dat hebben we nu nog in de badkamer. Het rendement valt een beetje tegen. Het duurt namelijk even voordat ie goed warm is.” Ook heeft Marian dikke gordijnen genaaid voor in de keuken en bij de voordeur. Zelfs de garage is geïsoleerd. “Er kwam veel kou vanuit de garage het huis in, dus heb ik deze laten isoleren om het in het huis warm te houden.” In de garage kan de garagedeur nog worden geïsoleerd, wat nog wordt overwogen. “We willen in de toekomst ook graag zonnepanelen, maar onze ligging van het dak is niet optimaal. We zijn daarvoor aan het oriënteren. Wellicht gaan we meedoen aan postcoderoos.” Er zijn nog genoeg opties voor Marian en Abel om de laatste dingen te doen.

"Als je goed isoleert ben je al bijna energieneutraal."

Meer dan het financiële plaatje

“We hebben goed contact gehad met Ernst. Hij gaf goed advies en gaf ook eerlijk toe dat zonnepanelen voor ons huis niet de meest rendabele keuze zou zijn. De terugverdientijd zou dan veel langer zijn, maar voor ons is er meer dan het financiële plaatje,” aldus Marian. Het contact met Groningen woont SLIM, adviseur Ernst in het speciaal, ging prima. Het contact ging voornamelijk via de e-mail en Ernst reageerde snel. Alleen toen hij op vakantie was, duurde het wat langer, maar dat is ook niet gek. “De aannemer die langs is geweest voor de opname had een ander verhaal dan de uitvoerder, die had namelijk wat andere ideeën over het isoleren. Het zou fijn zijn als de uitvoerder en de aannemer op één lijn zitten,” zegt Abel op de vraag wat er beter zou kunnen.

Door een advertentie in de Gezinsbode zijn Marian en Abel bij Groningen woont SLIM terecht gekomen. Het ging om een inkoopactie voor een warmtepomp die in samenwerking met de gemeente Zuidhorn werd georganiseerd. “Ernst gaf aan dat de warmtepomp nog niet rendabel zou zijn. Vandaar dat we eerst de spouw hebben laten isoleren. We zijn ook benieuwd naar de plannen van de gemeente. Wellicht dat we nog meer stappen gaan nemen.“

Als je goed isoleert ben je al bijna energieneutraal. Het voordeel van HR++ is dat het ook warmte buitenhoudt tijdens een warme zomer. Het is dus niet alleen om het gasverbruik omlaag te brengen.

Op de goede weg

“We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet.” Het stroomverbruik van Marian en Abel was al niet hoog door energiebesparende apparaten aan te schaffen en hun gedrag aan te passen. “We hadden nog een oude koelkast en vriezer staan en die hebben we twee jaar geleden vervangen. Dat scheelt aanzienlijk. Daarnaast zorgen we er ook voor dat de TV altijd helemaal uit gaat. Zelfs de modem zetten we volledig uit als we een paar dagen van huis zijn, dat is een sluipgebruiker.” Verder houden Marian en Abel rekening met het milieu op andere manieren. Zo gaan ze al een tijdje niet meer op vliegvakantie. “Je kan zoveel mooie dingen zien als je met de auto reist.”

Tips voor anderen

“Heel veel mensen zijn te weinig bezig met verduurzamen. Zij moeten beter gemotiveerd worden om het te doen. Het kan echt veel geld schelen per jaar. Met een paar kleine maatregelen heb je de verhoging van de energierekening snel weer terugverdiend.“