De samenwerking met de woonplaats

Als woningcorporatie heb je van de overheid een opgave gekregen: de woningen moeten voor 2050 gasloos zijn. Daar moeten we met z’n allen naartoe.

Reimarkt Enschede heeft een goede samenwerking met de woningcorporaties van Enschede. Woningcorporatie De Woonplaats is er hier een van. Aan het woord is Kay Geurtse, projectleider duurzaamheid en onderhoud bij De Woonplaats.

"Ook jouw huis van De Woonplaats verduurzamen? Vul het formulier onderaan de pagina in!"

“Als woningcorporatie heb je van de overheid een opgave gekregen: de woningen moeten voor 2050 gasloos zijn. Daar moeten we met z’n allen naartoe. En tegelijker tijd moeten we ook een bewustwording over energiebesparing en energie gebruik richting de bewoner creëren. Daarom is de samenwerking tussen Reimarkt en de Woonplaats zo belangrijk”

Bij De Woonplaats loopt een speciaal Reimarkt-project, dit zijn woningen die niet seriematig worden aangepakt maar individueel. Aan woningen die in eerste instantie niet in aanmerking kwamen voor complexmatige aanpak, kan nu wel een verduurzamingspakket worden aangeboden door woningcorporatie De Woonplaats. Dat is precies hoe Reimarkt is opgezet. Aan de hand van de verschillende woningtypes wordt aan de bewoner verteld hoeveel het gaat kosten in huurverhoging en hoeveel ze ermee gaan besparen.

"Bewoners begrijpen heel goed dat een woning naar Energielabel B moet en dat als je alleen glas gaat vervangen, je daar niet komt."

“Waar bewoners zich eerst meldden bij de balie met de vraag of ze konden verduurzamen, daar lange tijd voor moesten wachten omdat er verschillende partijen gezocht moesten worden en voor elke woning opnieuw gekeken moest worden naar de structuur van de woning, is er nu  Reimarkt. Reimarkt kan direct een pakket aanbieden. Dat geeft 2 voordelen, de woning is op peil en de bewoner is tevreden.

De Woonplaats biedt pakketten aan omdat het geen zin heeft om maar een klein deel van de woning te verduurzamen. Verduurzamen kan; maar dan wel de hele woonschil van de woning. Een verduurzaming kost natuurlijk geld en daar krijgt De Woonplaats subsidie voor. Die subsidie wordt gebruikt om de bewoner korting te geven op het pakket, omdat anders de huurverhoging te groot is. Over de totaalpakketten krijgt De Woonplaats overigens nooit klachten. “Bewoners begrijpen heel goed dat een woning naar Energielabel B moet en dat als je alleen glas gaat vervangen, je daar niet komt.”

“We blijven met z’n allen vooruit kijken en moeten zorgen dat we vernieuwend bezig blijven. Alleen zo zorgen we ervoor dat de doelstelling wordt behaald.”