De coronacrisis | Welke gevolgen heeft het?

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de bouw- en duurzaamheidsmarkt

De coronacrisis brengt voor velen zorgen met zich mee. Een zorg die we natuurlijk allemaal hebben is de zorg om onze gezondheid. Maar naast zorgen om de gezondheid, zijn er ook veel zorgen over economie. Bedrijven zitten in een lastige situatie want zij moeten de balans zien te vinden tussen een drastisch dalende omzet, het uitbetalen van personeel dat soms nauwelijks het werk kan uitvoeren en het behalen van (overheids)doelen. De bouw- en duurzaamheidsmarkt zijn hier geen uitzondering op.

"Wat doet de coronacrisis met de bouw- en duurzaamheidssector"

Grote gevolgen voor de bouw- en duurzaamheidssector

Sterker nog, de bouw- en duurzaamheidsmarkt zullen het na de coronacrisis zwaar te verduren krijgen, want uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat twee derde van de bedrijven in deze sector hun projecten stil zullen leggen. Hier zijn vele verschillende redenen voor zoals de lange levertijden van zonnepanelen gefabriceerd in China of het moeilijk rondkrijgen van de financiering van deze bouwprojecten. De reden die er toch wel met kop en schouders boven uitsteekt is de zorg die bedrijven hebben rondom het besmettingsrisico van personeel en klanten. Het stilleggen van de duurzame bouwprojecten is niet het enige probleem waar deze sector mee te kampen heeft. Ook het schrappen van 40.000 banen in de bouwsector en het verliezen van tot wel 40% van de omzet in de bouw- en duurzaamheidsmarkt zijn ware plaaggeesten. Alsof dat nog niet voldoende is, is er nog een andere grote en langlopende crisis die niet zomaar genegeerd kan worden; de klimaatcrisis.
 

Meer klimaatbewustwording onder Nederlanders

De bovengenoemde gevolgen van de coronacrisis kunnen in de weg komen te staan voor ons klimaatdoel om CO2-neutraal te worden in 2050. Aan de ene kant merken wij dat de coronamaatregelen, hoe gek het ook kan klinken, ook positieve effecten kan hebben, voornamelijk voor het milieu. Door onder andere minder vliegtuigen in de lucht en auto’s op de weg is er een flinke vermindering van de CO2-uitstoot in de lucht, aldus de KNMI. Zo kunnen wij nu genieten van de schonere lucht en wateren en zien we verblijde dieren die terugkeren naar hun natuurgebieden. Aan de andere kant zullen we gaan zien dat dit maar van korte duur zal zijn en zal de uitstoot en de vervuiling in alle waarschijnlijkheid weer toenemen wanneer de huidige maatregelen opgeheven zijn.

Deze effecten laten toch meerdere Nederlanders stilstaan bij de klimaatcrisis, want zes op de tien Nederlanders vinden dat de coronacrisis een kans biedt tot meer bewustwording. Daarnaast vindt meer dan 70% van Nederlanders dat juist nu het moment is om een duurzamere economie in te richten en dat de klimaatdoelstellingen niet moeten uitstellen. De coronacrisis biedt de mogelijkheid om te zien wat het met onze planeet doet wanneer we er beter voor zorgen. Het laat zien dat we met z’n allen door moeten gaan met het inzetten van nieuwe duurzaamheidsmaatregelen zodat we in 2050 toch ons doel van een CO-neutrale Nederland kunnen behalen.

 

"De coronacrisis biedt de mogelijkheid om te zien wat het met onze planeet doet wanneer we er wat beter voor zorgen"

Wat jij kunt doen 

Vanuit alle hoeken van het land denken mensen in mogelijke oplossingen en wijzen ze de overheid hierop. Denk bijvoorbeeld aan het versoepelen van leningen voor energiebesparingen, de BTW op het arbeid in de duurzaamheidssector te verlagen naar 6% en strengere eisen voor bedrijven zodat ze over stappen van fossiele luchtvervuilende productie naar groenere duurzamere oplossingen. De mening van de algehele Nederlandse samenleving moeten we natuurlijk luidkeels laten horen, maar dit betekent niet dat jij als individuele Nederlander niets kunt doen. Jij als individu kunt juist de eerste stap zetten en het goede voorbeeld geven door nu je woning te verduurzamen. Zo woon jij niet alleen comfortabeler en energiezuiniger, ook help je bij het tegen gaan van de 40.000 banen die op het punt staan geschrapt te worden en draag jij je steentje bij aan het draaiend houden van de duurzame bouwprojecten. Als ieder individu iets bijdraagt kunnen we de doelstellingen nog halen.
 

Samen gaan we verder

Zonder enige twijfel staat het bestrijden van het coronavirus voorop en heeft dit onze prioriteit. Nieuwe problemen vragen echter om nieuwe oplossingen. Veel bedrijven komen met creatieve virtuele oplossingen en ook wij als Reimarkt zetten ons beste virtuele beentje voor. Zo laten we huurders foto’s van hun woning opsturen waarnaar onze adviseurs een telefonisch, of zelfs face-time, gesprek voeren en kunnen woningeigenaren op onze website een Quickscan van hun huis uitvoeren. Op die manier kan er op afstand gekeken worden welke maatregelen het beste passen en wordt er een advies op maat gemaakt. Ook onze aannemers zijn steeds meer oplossingen aan het bedenken met door gebruik te maken van virtuele technische opnames en de materialen vroegtijdig te bestellen. Wij snappen dat door de coronacrisis sommige werkzaamheden lastig uit te voeren zijn, maar door nu vast de voorbereidingen en materialen gereed hebben, kunnen we straks meteen aan de slag. Op zo een manier stellen wij samen het verduurzamingstraject zo min mogelijk uit.

Wanneer we nu al op de startblokken gaan staan kunnen we ons richten op een duurzamere toekomst. Ben je ook benieuwd wat je alvast kunt doen om nu of na de coronacrisis je woning duurzamer te maken? Neem dan contact met ons op voor een telefonische adviesgesprek!

Disclaimer: in verband met de coronavirus blijven de maatregelen en werkwijzen veranderen. Wij passen ons indien nodig ook hieraan. Hierdoor kan de inhoud van deze pagina na enige tijd niet meer actueel zijn. Voor ons meest recente werkwijze bekijk deze pagina.