Kan ik als huurder van Domijn ook mijn huis verduurzamen?

Hieronder leggen we meer uit over de procedure rondom verduurzamen
5 minuten

Ook als huurder kan je genoeg doen om je huis comfortabel te maken, een lagere energierekening te krijgen en goed bezig te zijn voor het milieu.

"Veel gestelde vragen rondom verduurzaming"

Kan ik als huurder mijn woning verduurzamen?
Woningcorporatie Domijn verduurzaamt haar huizen op basis van een complexmatige aanpak. Dit wil zeggen dat per wijk alle gelijksoortige huistypen in één keer worden verduurzaamt. In sommige gevallen combineert Domijn het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelingen met het plegen van (groot) onderhoud. Het is niet mogelijk om je als 'losse' huurder aan te melden.

Hoe weet ik wanneer ik in aanmerking kom om mijn huis te verduurzamen?
Wanneer er een verduurzamingsproject in jouw wijk van start gaat waar jouw woning aan mee kan doen zal woningcorporatie Domijn dit aangeven aan Reimarkt. Vervolgens zul jij door ons op diverse manieren op de hoogte worden gesteld zodat je deze kans niet hoeft te missen. Dit geldt voor zowel de complexmatige aanpak als het verduurzamen in combinatie met (groot) onderhoud.

Wat is de woonschil van de woning?
De woonschil, ook wel thermische schil, is de naam voor de gevel, het glas en het dak. Wij adviseren altijd deze te verduurzamen door middel van isolatie en dubbelglas. Hierdoor kan je al veel energie besparen en krijg je meer comfort.

Kan ik alleen een geïsoleerde deur krijgen?
Een geïsoleerde deur is alleen mogelijk wanneer er in de woning overal HR++ glas zit. Alleen dan krijg je het beste rendement van een geïsoleerde deur.

Kan ik ook zonnepanelen krijgen?
Voor huurders van Domijn is het in sommige gevallen mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Hier wordt naar gekeken wanneer jouw wijk aan de beurt is om te verduurzamen of wanneer er onderhoud gepleegd wordt.

"Iedere bewoner produceert iedere dag een aantal liter vocht. Blijf daarom je huis goed ventileren!"

Waarom moet ik huurverhoging betalen?
Het verduurzamen van een woning kost veel geld. De woningcorporatie krijgt hier voor een deel subsidie voor en een deel betalen ze uit eigen zak. Helaas is het voor de woningcorporatie niet mogelijk de gehele verduurzaming voor elk huis dat zij bezitten te financieren. In sommige gevallen wordt het kleine resterende bedrag betaald door middel van een (kleine) huurverhoging.

Voor wat moet ik naar technisch consulent en voor wat moet ik bij Reimarkt zijn?
Als er technisch onderhoud gepleegd moet worden aan de woning moet je bij de technisch consulent zijn. Hij of zij kijkt de woning na op gebreken. Reimarkt verzorgt de verduurzaming van bijvoorbeeld isolatie of HR++ glas.

Moet ik als huurder ook een energielabel hebben?
Ook als huurder ben je verplicht een energielabel te hebben. De verhuurder draagt hier zorg aan. Welk label jouw woning heeft kan de woningcorporatie voor je opzoeken. Is het label van jouw woning C, D of F dan kan er wellicht nog een en ander gebeuren aan jouw woning.

Moet ik mijn huis ventileren?
Het is heel belangrijk om je huis goed te blijven ventileren. In de ramen die wij plaatsen zitten standaard goede ventilatieroosters. Iedere bewoner produceert iedere dag een aantal liter vocht. Vocht is schadelijk voor het huis. Je krijgt bijvoorbeeld snel last van schimmel op de muren, hout gaat sneller rotten, verf bladert af en de lucht droogt langzamer op waardoor je meer energie nodig hebt om het huis te verwarmen. Door goed te ventileren drijf je het vocht af naar buiten. Ventileren kan door de ramen elke dag een tijd open te zetten, maar houdt ook de ventilatieroosters altijd open. De lucht kan daardoor goed weg. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Zet hem dan nooit helemaal uit!