Wat levert een Energielabel verbeteren op?

Je huis sneller en duurder verkopen
3 minuten

Sinds 2015 is het verplicht om een definitief energielabel af te geven bij verkoop of verhuur van je huis. Vinden kopers zo’n energielabel belangrijk? Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat woningen met een beter energielabel beter verkopen en meer geld opleveren.

"Huizen verkopen sneller en duurder met een energielabel A"

In hun onderzoek vergeleken Erdal Aydin (Maastricht University) en Dirk Brounen (Tilburg University) 82.829 woningen die in 2015 werden verkocht. Uit hun onderzoek blijkt dat woningen met een A-label ruim 12.000 euro meer opbrengen dan woningen met een D-label. En voor een huis met een G-label, het slechtste energielabel, betalen kopers zelfs 13% minder dan voor een vergelijkbare woning met label D.

"Koop je een huis met een laag energielabel? Dan kun je de energiebesparende verbouwing meefinancieren in je hypotheek."

Het energielabel heeft niet alleen invloed op de prijs van de woning, maar ook op de verkoopbaarheid. Zo concluderen de onderzoekers dat D-label woningen 80 dagen langer te koop staan dan A-label woningen. En huizen met energielabel G staan in vergelijking met D-label huizen nog eens 40 dagen langer te koop. 

De belangrijkste reden voor de invloed van het label is dat het meer informatie verschaft over de toekomstige woonlasten. Mensen zijn bereid meer te betalen bij aanschaf van hun huis, zodat ze maandelijks een lagere energierekening hebben. Op jaarbasis scheelt een label A-woning al snel €2.000 met een label G woning. De verwachting is dat dit, door de stijgende energieprijzen, de komende jaren nog meer een rol gaat spelen voor het kopen van huizen. 

Sta je toch op het punt om een huis met een slecht energielabel te kopen? Dan kun je waarde aan je nieuwe woning toevoegen en je toekomstige energielasten verbeteren door energiebesparende maatregelen mee te nemen in je verbouwing. Deze duurzame verbouwing kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. En bij verkoop moet je niet vergeten om het definitieve energielabel aan te passen na de verbouwing. 

Benieuwd hoe jij het energielabel van jouw (toekomstige) woning kunt verbeteren? En wat het kost om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren? Je krijgt met onze Quickscan snel inzicht in de mogelijke maatregelen voor jouw huis en situatie. We laten je ook zien hoeveel energie je met deze maatregelen bespaart.