Dorpstraat gaat verduurzamen!

Samen aan de slag voor een gezond, comfortabel en energiezuinig huis
8 minuten

Woon jij in de Dorpstraat? Goed nieuws, je kunt jouw woning verduurzamen! Een tijd geleden heb je van woningcorporatie Domijn een brief ontvangen over het complexmatig verduurzamen van jouw woning. Door deze verduurzamende maatregelen wordt het in jouw huis een stuk aangenamer en comfortabeler en ga je besparen op je energierekening. Wil je meer weten? Lees snel dit artikel.

"Verhoog je wooncomfort, verlaag je energierekening!"

Wat gaat er gebeuren? 

Wij (Reimarkt) werken al bijna vijf jaar met Domijn samen om de huurwoningen duurzaam te verbeteren. Wij hebben een pakket duurzame maatregelen samengesteld dat het beste past bij jouw woning en het complex. Dat bestaat onder andere uit vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas (HR++), ventilatiesysteem en zonnepanelen. 

Comfortabel en gezond wonen
Door te isoleren reken je af met kou en vocht in huis. Met isolatie is het bijvoorbeeld in de winter minder koud in huis. Ook het vervangen van glas door HR++ glas levert een voelbaar verschil op. Dat glas isoleert in de winter beter dan gewoon dubbel glas, en voorkomt in de zomer dat het heel heet wordt. Isolatie combineren we altijd met ventilatie voor gezonde lucht in huis. 
 

Een pakket speciaal voor jouw woning
Speciaal voor jouw woning is er een pakket met duurzame maatregelen samengesteld. Dit pakket is op te delen in 2 pakketten namelijk het basis- en het zonnepanelenpakket. Het basispakket geldt voor je eigen huis, denk hierbij aan het isoleren van de vloer en het plaatsen van het HR++ glas. Het zonnepanelen pakket bestaat uit een aantal zonnepanelen die energie opwekken voor jouw woning. Welke duurzame maatregelen we nog meer willen uitvoeren vind je in de brochure die je post van ons hebt ontvangen.

 

Wat kost het verduurzamen?
De kosten voor het totaalpakket worden namelijk grotendeels gedragen door Woningcorporatie Domijn. Dit betekent dat alleen een (klein) resterend bedrag aan jou doorberekend wordt. Het totaalpakket bestaat uit een basis- en zonnepanelen pakket en de maandelijkse huurverhoging zal worden opgenomen in de servicekosten. De zonnepanelen leveren meer op dan de maandelijkse huurverhoging. Daarnaast bespaar je geld doordat je minder energie gebruikt én verhoog je het wooncomfort.

"Doe mee met verduurzamen! Stuur de akkoordverklaring naar ons op."

Wat moet je doen? 

Wil je graag mee doen met de verduurzaming? In de brochure vind je de “Akkoordverklaring”. Controleer de door ons vooraf ingevulde gegevens en stuur de formulieren zo snel mogelijk naar ons op per mail (enschede@reimarkt.nl) of via de bijgeleverde antwoordenvelop.

Heb je, na het lezen van de bijgeleverde informatie toch nog vragen? Neem dan per telefoon of per e-mail contact met ons op.

Aangepaste werkwijze in verband met het coronavirus.
Om de veiligheid van jou als bewoner en dat van ons personeel te vergroten, hebben we besloten een aangepaste werkwijze te hanteren. Dit betekent dat we tijdelijk onze winkel gesloten hebben en we momenteel geen fysieke afspraken met onze adviseurs inplannen. Wel plannen we, wanneer dit mogelijk is, een telefonisch adviesgesprek in. Mocht je dus vragen hebben of mochten er zaken onduidelijk zijn, per mail en telefoon zijn we uiteraard gewoon bereikbaar.

Wil je een telefonisch adviesgesprek?
Heb je vragen over het verduurzamingstraject of zijn er onduidelijkheden? Bel onze klantenservice via het telefoonnummer 053 850 6090. Vaak kunnen ze vragen over de verduurzaming direct beantwoorden.

Mochten de vragen toch niet direct beantwoord kunnen worden of te complex zijn? Vraag dan een telefonisch adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. Stuur een e-mail naar enschede@reimarkt.nl waarin je aangeeft wat je vraag is en dat je graag een telefonisch adviesgesprek wilt. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen en een adviesgesprek inplannen.

Veelgestelde vragen

Ik heb de formulieren opgestuurd, wat nu?
Na het opsturen van de akkoordverklaring en de voordeurkeuze wordt er een technische opname met de aannemer ingepland. Wanneer deze plaatsvindt is helaas nog onduidelijk en wordt op een later tijdstip bepaald. Dit is namelijk afhankelijk van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Als het zover is neemt de aannemer contact met je op.

Er is geen luik onder de vloer, is bodemisolatie dan wel mogelijk?
Jazeker! De vloer zal geïsoleerd worden aan de buitenkant van de woning. Aan de voor- en achterkant zal er een gat in de muur worden gemaakt. Hierdoor kan er isolatie worden aangebracht. Natuurlijk wordt dit na het isoleren weer netjes dichtgemaakt.

Kan ik de zonnepanelen uit het pakket halen?
Wij werken met het "alles of niets" principe. Dit betekent dat het niet mogelijk is om slechts één of enkele delen van het pakket uit te kiezen. Alleen maatregelen die al zijn uitgevoerd in je woning zal buiten beschouwing worden gelaten.

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe ontwikkelingen geweest met betrekking tot zonnepanelen. We hebben dus ook goed gekeken naar de woningen, wat op het dak zal passen en naar de opbrengst van de panelen. Ons doel is dan ook dat het voor iedereen iets moet opleveren. Nu kunnen er natuurlijk dingen in de weg staan zoals bomen, hier wordt tijdens de technische opname naar gekeken.

Wat als ik niet genoeg energieverbruik, zijn zonnepanelen nog gunstig?
Met zonnepanelen kun je mooi je eigen stroom opwekken, maar mocht je nu bijna geen stroom verbruiken en dus het gevoel hebben dat dit voor jou niet uit kan, stuur dan de akkoordverklaring op met je energiejaarafrekening van afgelopen drie jaar. Wij zullen dan met Domijn contact op gaan nemen en eventueel het bedrag van de servicekosten gaan aanpassen.

Hoe is de besparing voor de zonnepanelen berekend?
De zonnepanelen leveren per jaar gemiddeld 2250 kwh op. Dit komt neer op een bedrag van €472 per jaar. Als je dat deelt door 12 is dat €39.41 per maand voor elk huisadres. Ons advies is dan ook om je maand bedrag bij je energieleverancier met €30 per maand naar beneden te brengen. Zo bespaar je aan je energiekosten per maand.

Kan ik huurtoeslag krijgen voor de verhoging van de servicekosten?
Nee, het is niet mogelijk huurtoeslag te krijgen voor de servicekosten. Je kunt het beste de belastingdienst raadplegen. De zonnepanelen en overige verduurzamingsmaatregelen leveren meer op dan de huurverhoging, dus je gaat alsnog besparen!

Waarom vallen de zonnepanelen onder de servicekosten en niet onder de kale huur?
Sinds kort biedt de servicekostenregeling van de huurcommissie ruimte om een vergoeding voor zonnepanelen onder te brengen in de servicekosten. Domijn kiest hier voor. Een voordeel voor jouw als huurder is dat je er dan geen jaarlijkse huurverhoging over betaald.

Als wij al een ventilatiesysteem hebben die alleen naar de badkamer gaat, krijgen wij ook een toevoer naar de keuken en toilet?
Bestaande punten van de badkamer, keuken en toilet zullen worden behouden. Mocht dit niet aanwezig zijn dan wordt dit aangebracht. Dit zal per woning verschillen en zal nagekeken worden bij de technische opname.

Zullen de buizen van de toevoer van het ventilatiesysteem zichtbaar zijn?
Deze zullen netjes worden afgetimmerd met uitzondering van de zolder.

Wat als mijn woning al verduurzaamd is?
Is je woning al enige tijd geleden (deels) verduurzaamd? Dan willen we dit toch graag nakijken om te zien of dit nog voldoet aan de nieuwe standaard. Mochten de maatregelen die al uitgevoerd zijn voldoen dan laten we ze gewoon zitten, we zullen dan alleen de aanvullingen doen in je woning. Stuur dan alsnog de getekende akkoordverklaring en eventueel het voordeurformulier op met een aantekening dat jouw woning al (deels) verduurzaamd is.

Wat gebeurt er met de huurverhoging die ik betaal als ik mijn woning in het verleden al heb verduurzaamd?
Het basispakket van de verduurzaming is gratis. Als je in de afgelopen twee jaar je woning (deels) hebt verduurzaamd en je betaald hier een huurverhoging voor dan corrigeert Domijn dit. Vanaf het moment dat de werkzaamheden uitgevoerd worden, en uw buren het gratis ontvangen, zal Domijn de oorspronkelijke huurverhoging weer uit uw huur halen. Dit geldt alleen voor huurverhogingen van werkzaamheden die nu gratis zijn en tot maximaal twee jaar terug. De periode dat je huurverhoging al betaald hebt ontvang je niet terug, immers toen heb je er ook van geprofiteerd. Domijn zal je in de toekomst hier vanzelf over berichten.

Krijg ik alsnog huurverhoging als ik al zonnepanelen heb?
Nee, alleen de maatregelen die nog niet zijn toegepast worden straks uitgevoerd. De servicekosten van €31 zijn voor de zonnepanelen. Als je al zonnepanelen op dak hebt zullen deze servicekosten niet extra in rekening worden gebracht.

Kan ik zien of mijn dak gunstig is voor zonnepanelen?
Op de website van de gemeente Losser kun je zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je typt je adres in en geeft de website je een kleurcode. Als die geel of groen is dan is je dak geschikt en is het zeker de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen! Op deze pagina vind je de zonnekaart: https://losser.duurzaamheidskaart.nl/zonnekaart/Home/Search.