Wat is een omvormer?

Maak zonnepanelen-stroom geschikt voor apparaten
3 minuten

Een zonnepanelensysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Zonder die laatste heb je niks aan je panelen. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die je zonnepanelen opwekt geschikt is voor je apparaten.

"Lees meer over onze zonnepanelen met omvormers in het zonnepanelenmagazine"

Wat zijn wisselstroom en gelijkstroom?
Er zijn twee soorten stroom, wisselstroom en gelijkstroom. Wisselstroom heb je nodig voor je elektrische apparaten en heb je nodig voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Maar je zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Daarom zet je omvormer de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom.

"Heb je gedeeltelijk schaduw op je zonnepanelen en wil je de opbrengst van de panelen optimaliseren, dan is er de optie om je omvormer te combineren met een optimizer."

Wat is belangrijk bij het selecteren van een omvormer?
Er zijn verschillende type omvormers op de markt. Welk type het best past bij jouw systeem is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je op gaat wekken met je zonnepanelen. Kies voor een omvormer die past bij het vermogen van je zonnepanelen. Wanneer je omvormer minder vermogen aan kan dan je opwekt, is dat zonde. Andersom, een omvormer die meer vermogen aan kan dan je opwekt, kan leiden tot een “luie” omvormer. Laat dus altijd goed kijken naar je complete installatie, het aantal zonnepanelen in combinatie met de omvormer.

Heb je gedeeltelijk schaduw op je zonnepanelen en wil je de opbrengst van de panelen optimaliseren, dan is er de optie om je omvormer te combineren met een optimizer. Een ‘normale’ omvormer (ook wel string omvormer genoemd) ziet de zonnepanelen als een serie geschakelde installatie. Mocht er schaduw op een van de panelen vallen, dan heeft dat negatieve invloed op alle panelen. Door het toevoegen van een optimizer per zonnepaneel, worden de zonnepanelen van elkaar losgekoppeld en heeft de opbrengst van het ene paneel geen invloed meer op het andere paneel. Dit noemen we parralel geschakeld. Je ziet het effect terug in de monitoring, elk paneel is bij parallele schakeling apart zichtbaar. 

Maakt een omvormer geluid?
Een omvormer maakt een beetje geluid, zo tussen de 25 en 30 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid dat je diepvries maakt.  Vaak wordt de omvormer geplaatst in een ruimte waar men niet zo veel last zal hebben van het geluid, denk aan je zolder of bijvoorbeeld een meterkast.

Waar plaatsen jullie een omvormer?
Bij het plaatsen speelt niet alleen het geluid een rol. Het is belangrijk dat de plek waar de omvormer komt stofvrij is en dat het apparaat de warmte goed kwijt kan. En het moet natuurlijk wel passen, gelukkig is een omvormer niet heel groot. Wat de beste locatie is voor jouw omvormer is af te stemmen met de installateur.

Wat is de levensduur van een omvormer?
Net als op je zonnepanelen zit er op je omvormer een garantie. Vaak is dit 10 jaar. Voor de levensduur speelt mee of de omvormer goed geïnstalleerd is. Wij raden daarom aan altijd voor een vakkundig installateur te kiezen. 

Een omvormer zit altijd bij de prijs van zonnepanelen in. Wil je weten wat het beste systeem voor jouw situatie is? Klik hier voor een overzicht van onze zonnepanelen.