Wat is een hybride warmtepomp?

Hoe je minder gas kunt verbruiken
5 minuten

Wat is een warmtepomp eigenlijk? En hoe werkt het precies? Een warmtepomp is het duurzame alternatief voor een gasgestookte cv-installatie. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt geen gas. De hybride warmtepomp kan samenwerken met een gasgestookte ketel. Hoe dat precies zit, leggen we uit in dit artikel.

"Lees alles over verwarmen in onze folder"

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een duurzame verwarmingsinstallatie. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er grondwarmtepompen die warmte uit de grond halen en die warmte gebruiken om jouw huis te verwarmen. Er wordt dan een gat in de grond geboord voor de warmtebron. Dat is kostbaar en lang niet altijd mogelijk. Daarom wordt de grondwarmtepomp bijna nooit voor bestaande woningen toegepast. De luchtwarmtepomp wordt wel in bestaande woningen toegepast. Een luchtwarmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om jouw huis te verwarmen. Voor het aanzuigen van de buitenlucht werkt de luchtwarmtepomp met een buitenunit. Dit apparaat lijkt een beetje op een airco. Die buitenunit maakt een beetje geluid, daar houden we rekening mee bij het plaatsen. 

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een all electric warmtepomp?

Een all electric warmtepomp, de naam zegt het al, werkt 100% op elektriciteit. Terwijl de hybride warmtepomp samenwerkt met een gasgestookte ketel. Als de buitentemperatuur onder de vijf graden duikt, dan is het lastiger voor een warmtepomp om warmte uit de buitenlucht te halen. Dat is het moment waarop de hr-ketel gaat bijverwarmen. Als het gaat vriezen neemt de cv het in de meeste gevallen helemaal van de warmtepomp over. Je blijft dus wel gas gebruiken, maar wel veel minder. 

Er zijn verschillende varianten van een hybride warmtepomp. De beste keuze is onder meer afhankelijk van de leeftijd van je cv-installatie. Zo is er een hybride warmtepomp die je naast je bestaande cv-installatie kunt plaatsen. Maar als je cv aan vervanging toe is, kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp met hr-ketel ineen

"Zo kun je van heel weinig warmte (de buitenlucht) toch genoeg warmte maken om je huis mee te verwarmen."

Is elk huis geschikt voor een warmtepomp? 

Een belangrijke voorwaarde, voor de overstap op een warmtepomp, is dat je huis goed geïsoleerd is. Wij leggen je in dit artikel uit waarom. Hou er rekening mee dat HR++ glas ook onder isolatie valt, gewoon dubbel glas is vaak niet genoeg. Als jouw huis goed geïsoleerd is, dan is het in de meeste gevallen wel geschikt voor een hybride warmtepomp. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je geen vloerverwarming te hebben. Zeker in combinatie met zonnepanelen, voor het opwekken van de extra elektriciteit, is dit een heel voordelige keuze. Je bespaart met de hybride warmtepomp namelijk tot wel 40% op je gasverbruik. En dat is heel aantrekkelijk nu de gasprijzen en energiebelasting op gas stijgen. 

De all electric warmtepomp past niet in elke woning. Er worden voor een all electric warmtepomp hogere eisen gesteld aan de isolatiewaarde. Zo is spouwmuurisolatie niet genoeg, maar zul je de gevel van buiten of aan de binnenkant met voorzetwanden moeten isoleren. Ook is vloerverwarming voor een all electric warmtepomp wel een vereiste. Als je benieuwd bent of jouw huis geschikt is voor een all electric, dan kun je contact met ons opnemen voor advies. 

Voor wie meer wil weten over de werking van een warmtepomp:
Knappe koppen hebben zich gerealiseerd dat warmte altijd naar koude wil, dus de warme lucht wordt langs een leiding met een zogenaamde koudemiddel in de warmtepomp geblazen. Dat koudemiddel is altijd kouder dan de buitenlucht, zodat dat koudemiddel de warmte van de buitenlucht opneemt. Het koudemiddel in de warmtepomp loopt langs een zogenaamde warmtewisselaar. Daar wordt de warmte afgegeven aan een ander koudemiddel dat al bij hele lage temperaturen verdampt. De damp (het koudemiddel in gasvorm) gaat dan naar de compressor toe. Ken je dat je je fietsband aan het oppompen bent en dat wanneer je klaar bent de slang van de fietspomp warm is? Precies hetzelfde gebeurt in de compressor van de warmtepomp. Doordat de druk verhoogd wordt, wordt de temperatuur ook hoger. Zo kun je van heel weinig warmte (de buitenlucht) toch genoeg warmte maken om je huis mee te verwarmen.

De hete damp loopt langs een andere warmtewisselaar (de condensor) die de warmte afgeeft aan het water dat door je vloerverwarming of je radiatoren loopt. Doordat de damp dan weer afkoelt, wordt het weer vloeibaar, zodat het weer de energie uit de buitenlucht op kan nemen. Zo gaat het constant door in de warmtepomp.

Zo kun je van heel weinig warmte (de buitenlucht) toch genoeg warmte maken om je huis mee te verwarmen.