Warmtepomp? Niet zonder isoleren!

Waarom je eerst moet isoleren, voor je overstapt op een warmtepomp.
7 minuten

Misschien heb je over negatieve ervaringen met warmtepompen gehoord. Radar liet begin 2019 in hun uitzending een aantal ontevreden warmtepomp-eigenaren aan het woord. Zij hadden andere verwachtingen van de warmtepomp. Wij bespreken hier de klachten en hoe je dit kunt voorkomen.

"Met spouwmuurisolatie voorkom je dat warmte uit de woning lekt. En hoef je dus minder hard te stoken."

Voor we ingaan op de mogelijke problemen, is het goed om te begrijpen hoe een warmtepomp werkt. De meeste warmtepompen die in bestaande woningen worden geplaatst zijn luchtwarmtepompen. Een luchtwarmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om jouw huis te verwarmen en gebruikt geen gas. De hybride variant van een warmtepomp kan samenwerken met een gasgestookte hr-ketel. Benieuwd hoe een hybride warmtepomp werkt? Dat lees je hier

“Mijn huis wordt sinds de warmtepomp niet warm genoeg”

Een belangrijk verschil met stoken op gas is dat je met een warmtepomp overstapt op lage temperatuurverwarming. Een gasgestookte ketel verwarmt het water tot ongeveer 85 graden. De warmtepomp werkt efficiënt tot 55 graden. Hoe hoger de temperatuur die de warmtepomp moet leveren, hoe minder efficiënt de warmtepomp werkt. Dit werkt goed als er genoeg oppervlak is om de warmte af te geven. Dan denk je al snel aan vloerverwarming en voor een all electric warmtepomp is dit ook zeker de beste keuze. Maar een hybride warmtepomp werkt ook goed met radiatoren. Met als belangrijke voorwaarde dat je huis ook goed geïsoleerd is. We leggen hieronder met een voorbeeld uit hoe dat zit.

Voorbeeld: Jouw buren en jij wonen in een zelfde soort rijwoning uit de jaren zeventig. Bij de bouw van jullie huizen is berekend dat jullie tien radiatoren nodig hebben om jullie huis goed warm te krijgen. Maar nu laat jij je muur en dak isoleren en laat je al het glas vervangen door HR++ glas. In deze nieuwe situatie gaat er minder warmte verloren en hoef je dus minder hard te stoken. Nu heb je eigenlijk minder radiatoren nodig dan je buren. Er is nu genoeg oppervlak om warmte af te geven. Dus kun je met een hybride warmtepomp en lagere temperatuur toch je huis net zo goed verwarmen als je daarvoor kon met een cv. Zouden je buren zonder isolatie ook overstappen op een warmtepomp, dan zou de warmte snel verdwijnen uit het huis. In hun geval is de 55 graden niet genoeg om de woning aangenaam warm te krijgen.

"Het is belangrijk om eerst je energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen."

“Mijn energierekening is sinds de warmtepomp hoger in plaats van lager”

Sommige mensen hadden de ervaring dat hun stroomverbruik zo hoog werd, dat de energielasten waren gestegen in plaats van gedaald. Het klopt dat een (hybride) warmtepomp elektriciteit gebruikt om je huis te verwarmen. Dat is positief voor je gasverbruik, met de hybride warmtepomp verlaag je het gasverbruik tot wel 40%. En met de all electric warmtpomp verwarm je helemaal zonder gas. Maar jouw stroomverbruik gaat natuurlijk wel omhoog. Daarom is het belangrijk om eerst je energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen. En dat doe je, we zeggen het maar weer, door te isoleren. Daarna kun je kijken hoeveel energie je nog nodig hebt. Een deel van die elektriciteit kun je zelf opwekken met zonnepanelen, dat scheelt ook weer in de kosten.

Een andere oorzaak is dat de overstap op een warmtepomp meer inhoudt dan alleen een nieuw apparaat installeren. Gecertificeerde adviseurs regelen bij de installatie alles goed voor je in. Jij kunt soms ook aangeven wat je belangrijk vindt. Zo kun je voor deze hybride warmtepomp met gasketel ineen aangeven wat je belangrijkste vind: CO2 besparen of geld besparen. De wisselwerking tussen warmtepomp en cv wordt zo voor jouw doel geoptimaliseerd.

Wat doet Reimarkt om deze problemen te voorkomen?

Je weet nu dat de oorzaak van problemen met een (hybride) warmtepomp te voorkomen is door eerst goed te isoleren. Om dit te voorkomen kijken wij altijd naar jouw huis en situatie en adviseren op basis daarvan de beste keuze. Mocht jouw huis (nog) niet geschikt zijn voor een warmtepomp, dan zal de adviseur je dit afraden. En je adviseren over welke maatregelen je beter eerst kunt nemen. Voor de installatie van de warmtepomp en het isoleren van je huis werken we alleen samen met erkende bedrijven, die de kennis en kunde hebben om dit goed te doen. En mocht je toch vragen hebben of ergens over twijfelen, dan staan wij altijd voor je klaar. Ons werk stopt pas als jij 100% tevreden bent.

Stel hier een pakket samen met de maatregelen die jij wilt laten uitvoeren. Of vraag hieronder de Informatiebrochure over Warmtepompen aan.