Van het gas af, maar hoe?

Welke maatregelen kan ik laten uitvoeren?
10 minuten

Gas wordt steeds duurder en dat merken we aan onze energierekening. En Minister Wiebes kondigde al aan dat de Groningse gaskraan dichtgaat. Kortom: Nederland gaat van het gas af. Maar hoe?

"In een keer van het aardgas af met een Nul op de Meter renovatie"

Hoe kan ik minder gas verbruiken?
Het hoeft niet in een keer. Je kunt beginnen met minder gas verbruiken. Je hoeft daarvoor niet in de kou te gaan zitten. Goede isolatie levert je al een flinke besparing op. Denk bij isolatie ook aan het vervangen van je ramen door dubbel glas. En wist je dat er nu zelfs isolerende voor- en achterdeuren bestaan?

Welke alternatieven zijn er voor verwarming op gas?
Wanneer je huis al geïsoleerd is kun je kiezen voor de combinatie van een hybride warmtepomp met een CV-ketel. Je CV gebruik je dan alleen om bij te stoken. Met deze combinatie kun je tot wel 40% van je gasverbruik verminderen. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit. En als je die elektriciteit zelf opwekt met zonnepanelen is het extra voordelig en duurzaam.

Kan ik ook zonder gas mijn huis en water verwarmen?
Met de hybride warmtepomp verbruik je nog steeds gas. Wie echt helemaal van het gas af wil, heeft keuze uit verschillende mogelijkheden. Een alternatief voor je CV is verwarming via een warmtenet voor de hele wijk. Gemeenten hebben tot 2021 om hun wijkvisies te bepalen, daarin staat wat er met jouw wijk gaat gebeuren. Maar jij hoeft niet zolang te wachten. Jouw hybride warmtepomp kan gewoon samenwerken met een warmtenet. En tot die tijd bespaar jij al op jouw gasverbruik. 

"Van het gas af kan in een keer of stap voor stap, doe wat bij jou past."

Een andere mogelijkheid is je woning aanpakken naar Nul op de Meter. Dan heb je een volledig elektrische warmtepomp, je CV heb je dan niet meer nodig. In deze situatie combineer je de warmtepomp met zonnepanelen en wek je de energie die je nodig hebt in een jaar zelf op met een groot aantal zonnepanelen.

Wat is Nul op de Meter?
Als iedereen nu massaal van het gas af zou gaan hebben we een probleem. Er is niet genoeg (duurzame) stroom om alle huizen van energie te voorzien. In een Nul op de Meter-woning verlaag je in eerste instantie je energievraag en ga je zelf alle energie opwekken die dan nog nodig is. In de winter zal je stroom afnemen van je energieleverancier, maar in de zomer lever je meer energie terug dan je verbruikt. In totaal ga je dus in een jaar net zoveel opwekken als verbruiken en staat je energiemeter op 0.  

Van het gas af - doe het op jouw tempo 
Van het gas af is een behoorlijke investering. Dat kan in een keer met een Nul op de Meter renovatie, maar de meeste mensen zullen dit stap voor stap doen. Bijvoorbeeld als je een lekkend dak moet repareren of als je gaat verbouwen. Laat je niet gek maken. Doe wat kan, ook financieel gezien. Maar ga niet wachten op de overheid. Isolatie en zonnepanelen zijn altijd goed, en ook de hybride warmtepomp is toekomstbestendig. Dan zul je zien dat het verduurzamen van jouw huis ook nog eens heel leuk kan zijn. Het levert je immers geld, onafhankelijkheid en comfort op. 

Wil jij van het aardgas af en wil je meer weten over isoleren, warmtepompen, zonnepanelen of Nul op de Meter? Neem contact met ons op!