Tijs en Marja delen hun ervaring met isolatie, glas en zonnepanelen

En konden dit betalen met de Energiebespaarlening
10 minuten

Tijs Hoving en zijn vrouw Marja hebben de afgelopen maanden diverse maatregelen getroffen om hun huis duurzaam te verbeteren. Zo hebben zij hun spouwmuur, vloer en dak laten isoleren en het glas laten vervangen door HR++glas. Sinds maart liggen er ook 12 zonnepanelen op de zuidkant van het huis.

"Terwijl wij hier staan te praten ben ik geld aan het verdienen door mijn zonnepanelen. Ik verdien onbewust geld, wat wil je nog meer?"

Goed advies voor energiebesparing
Tijs en Marja wonen in het Drentse Tynaarlo, in een jaren ’50 woning. Voor hen begon het allemaal toen de buitenmuren gevoegd moesten worden. Toen zijn ze verder gaan kijken naar de mogelijkheden om ook iets voor het verduurzamen van hun huis te doen. “Het zou dom zijn om niet direct te gaan kijken naar spouwmuurisolatie en andere oplossingen die het huis comfortabeler maken.” Ze hebben via het internet geprobeerd informatie te verzamelen, maar dat bleek lastig te zijn. Vorig jaar was de ‘Verbouw en Nieuwbouw’ beurs, waar Reimarkt bij aanwezig was. Na een gesprek met de adviseur op de beurs en een workshop van Reimarkt zijn Tijs en Marja naar de winkel gekomen voor een gesprek over de mogelijkheden voor hun huis. “Bjorn heeft ons goed geadviseerd in wat voor ons rendabel is. Hij probeerde ons niet van alles aan te smeren, maar heeft ons realistische maatregelen laten zien.”

Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie tegen de kou
Woningen die vlak na de oorlog zijn gebouwd hebben vaak een laag energielabel en zijn niet of slecht geïsoleerd. Dit merkten Marja en Tijs ook. “Het achterste deel van het huis is nieuwer dan het voorste, en dat verschil merkten we als het buiten koud was. Het is aan de voorkant van ons huis altijd koeler dan aan de achterkant”, vertelt Marja. “Door nu de vloer, het dak en de spouwmuur te isoleren en het glas te vervangen hopen we de warmte binnen te houden en de kou buiten. We hebben nu zelfs een geïsoleerde voordeur.” Doordat de isolatie in de zomer is geplaatst kan het stel nog niet zeggen of het heeft gewerkt. “Bij de zonnepanelen kun je meten wat het je oplevert, de isolatie moet zichzelf in de winter nog bewijzen. We hopen op net zo’n winter als vorig jaar, dan kunnen we het gasverbruik goed vergelijken. In mei 2019 hebben we hier meer informatie over, dan zijn jullie weer welkom”, aldus Tijs en Marja.

"Het fijne van Reimarkt? Het krijgen van overzicht en expertise als je hier niet in thuis bent, weten wat zin heeft en wat niet."

De opbrengst van zonnepanelen
Net voor de ongelooflijk mooie zomer van 2018 hebben Tijs en Marja ook 12 zonnepanelen laten plaatsen. Het dak ligt op het zuiden, de perfecte ligging voor de zonnepanelen. “Het is een sport geworden om meer energie op te wekken dan we verbruiken. Het mooie weer van afgelopen zomer heeft zeker geholpen. Overdag hadden wij de vaatwasser, wasmachine en droger tegelijk aan en leverden de zonnepanelen meer stroom dan wij gebruikten.” Tijs en Marja zijn erg blij met de opbrengst van de zonnepanelen. “Zo onzichtbaar als de isolatie is, zo zichtbaar zijn de zonnepanelen. Je kunt via verschillende manieren meten wat ze je opleveren en wat je verbruikt. Zo hebben wij een slimme meter, die ons inzicht geeft in wat we aan energie verbruiken en wat de zonnepanelen aan stroom opwekken.”

Geld lenen voor isolatie en zonnepanelen
Tijs en Marja hebben een deel van de investering met eigen geld betaald. Het grootste deel van de investering in energiezuinige maatregelen hebben ze betaald met de Energiebespaarlening. Naast hun eigen spaargeld was deze lening de ideale keuze om de verduurzaming te kunnen financieren. “Er is in Drenthe geen goedkopere lening dan deze duurzame lening. Op het moment dat wij de lening afsloten was het rentepercentage 0,9%. Die blijft de hele looptijd (10 jaar) zo laag, waardoor het nog aantrekkelijker is om te lenen. Goedkoper kan het niet.”