Subsidie Eigen Huis voor Verenigingen van Eigenaren

Subsidie voor isolatie, dubbel glas, ventilatie en meer

De VvE subsidie eigen huis is een subsidie voor energiebesparende maatregelen. Je moet minimaal twee maatregelen laten uitvoeren. Daarnaast kun je als VvE subsidie krijgen voor het inwinnen van energieadvies, het laten opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en procesbegeleiding.

"Lees alles na in onze handige folder"

Wat zijn energiebesparende maatregelen voor een VvE?
De belangrijkste stap voor energiebesparing is isoleren. Daarom geeft de overheid nu subsidie aan Verenigingen van Eigenaren die hun spouw, gevel, dak en/of vloer willen isoleren. Ook dubbel glas (HR++ glas) valt onder de subsidie. Met deze isolerende maatregelen zet je als VvE een belangrijke stap richting een aardgasloze toekomst en besparen jullie flink op het gasverbruik.

Welke aanvullende maatregelen kan een VvE nemen?
Er is extra subsidie voor een aantal speciale maatregelen, die de isolatiewaarde verhogen en/of je gasverbruik verder verlagen. Het gaat om de volgende maatregelen:

En de subsidie wordt nog hoger als je kiest voor een zeer energiezuinig pakket. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je bovenstaande maatregelen combineren met:

Welke maatregelen passen bij ons VvE-complex?
Het verduurzamen van je appartementencomplex is soms wat ingewikkelder dan een grondgebonden woning, maar het is zeker niet onmogelijk. Ben je VvE bestuurder en wil je weten welke maatregelen passen bij jullie VvE complex?  Dan kunnen wij helpen met advies, begeleiding en de uitvoering. Je leest hier meer over onze VvE aanpak.

"Geen budget voor verduurzaming? Combineer de Subsidie Eigen Huis met de voordelige Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren."

Komt onze Vereniging van Eigenaren in aanmerking voor de subsidie?
Voor deze subsidie gelden een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De VvE laat minimaal twee maatregelen uitvoeren.
  • Jullie Vereniging van Eigenaren is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikt over e-herkenning niveau 2.
  • De werkzaamheden worden door een bedrijf uitgevoerd.

Daarnaast worden er ook kwaliteitseisen gesteld aan de maatregelen die je laat uitvoeren. Wij zorgen er altijd voor dat we met uitvoerders, materialen en technieken werken die voldoen aan deze eisen. Kortom: ons energiebesparende maatregelen zijn 100% subsidieproof.

Hoe kun je de subsidie aanvragen?
Je vraagt de subsidie aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dit is de subsidieverstrekker. Maar voor je kunt aanvragen moet je met de VvE beslissen welke maatregelen je wilt laten uitvoeren. Daar helpt Reimarkt je mee, bekijk hier wat wij voor jouw VvE kunnen betekenen. Ook met het aanvragen van de VvE subsidie kunnen we je helpen. Liever zelf aanvragen, lees hier het stappenplan voor het aanvragen Subsidie Eigen Huis VvE. 

Hoe werkt de uitbetaling van de subsidie?
Bij subsidieaanvragen tussen de €25.000 en €125.000 ontvangt een vereniging altijd een voorschot. De vereniging ontvangt 70% van het subsidiebedrag dat in de verleningsbeschikking staat. Aanvragen onder de €25.000 betaalt de subsidieverstrekker, de RVO, direct uit.

Kunnen we de subsidie combineren met andere financieringen?
Ja, naast deze subsidie is er een aantrekkelijke lening voor Verenigingen van Eigenaren die hun complex willen verduurzamen: de Energiebespaarlening. Je sluit met de VvE de lening af en de aflossing wordt verrekend in de VvE-bijdrage. Als appartementeigenaar draag je de lening bij verkoop van je appartement dus over aan een nieuwe eigenaar. Je leest hier meer over de VvE Energiebespaarlening.