Nu of later richting aardgasvrij?

Moet ik wachten op de plannen van mijn gemeente voor aardgasvrij?
10 minuten

Hoe ga jij van het aardgas af? Welk plan heeft de gemeente voor jouw wijk? Wordt jouw huis op een warmtenet aangesloten of moet je zelf energie gaan opwekken? De antwoorden op deze vragen laten (vaak) nog even op zich wachten. Gemeenten werken aan een plan voor de aardgasvrije wijken. Die plannen moeten uiterlijk in 2021 af zijn. Tot die tijd blijft het onduidelijk hoe je in de toekomst gaat verwarmen. Heeft het dan wel zin om nu maatregelen te nemen? En kun je dan niet beter wachten, bijvoorbeeld op subsidies? In het kort is het antwoord op die eerste vraag ja en op de tweede: nee. Hieronder lees je waarom.

"Eerst isoleren om minder gas te verbruiken, dan zonnepanelen en als laatste duurzaam verwarmen."

Waarom gaat Nederland van het gas af?

Energietransitie is niet iets van de laatste tijd. Nog geen 100 jaar geleden stookten we onze huizen nog warm met kolen. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werden onze huizen op het aardgasnet aangesloten. En nu zijn er weer redenen om onze huizen aardgasvrij te maken en over te stappen op duurzame energiebronnen. Denk maar aan de aardbevingen in Groningen, het milieu en de oprakende grondstoffen. We moeten allemaal overstappen op alternatieven en ook jij gaat uiteindelijk aardgasvrij wonen.  

Dan is het de vraag: Hoe maak je jouw huis aardgasvrij? En wat kun je nu al doen zonder spijt te krijgen van je keuze.

Het is nu nog niet duidelijk hoe je van het aardgas af gaat. Dat is afhankelijk van de plannen van de gemeente. Maar Diederik Samson, voorzitter van de klimaattafel 'gebouwde omgeving', geeft aan dat je al wel maatregelen kunt nemen: “Begin klein, zorg als eerste dat de warmte het huis niet uit kan door simpele ingrepen. Op die manier verminder je de uitstoot van CO2 en het levert meteen meer comfort in jouw huis en een besparing op de uitgaven.” Kortom, verlaag je energieverbruik.

Minder energieverbruiken is hard nodig. Het totale energieverbruik in Nederland is zo hoog dat duurzame energiebronnen nu niet aan de vraag kunnen voldoen. Ondanks dat er al jaren veel aandacht is voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en dubbel glas, stijgt het energieverbruik nog elk jaar. Dat maakt de overstap op duurzame energie niet alleen lastig, het is ook ontzettend zonde van het geld. Want de energieprijzen en energiebelasting op gas zijn ook gestegen. Zelfs als je energieverbruik niet toeneemt, ben je in 2019 gemiddeld €334 meer kwijt aan energie.

Oke, minder gas verbruiken dus. Maar hoe doe je dat?

Door jouw huis goed te isoleren. Om te beginnen is het isoleren van je spouwmuur een goede eerste stap, je zult merken dat het warmer blijft in de winter. En dat merk je natuurlijk ook op je energierekening, spouwmuurisolatie heb je vaak al binnen vijf jaar terugverdiend. Als je dan toch met je gevel bezig bent, denk dan ook aan het vervangen van je enkel glas door HR++ glas. En de meeste warmte verlies je via het dak, dus ook dakisolatie is een slimme oplossing. Alle isolatiemaatregelen kun je nemen, zonder zorgen over de toekomst.

Ben je benieuwd welke isolatiemaatregelen passen bij jouw huis en situatie? En wat dit kost en je oplevert? Doe dan onze Quickscan, daaruit volgt een advies met kosten en besparing.

"Elke maand dat je wacht op subsidie, gooi je geld weg. "

Ik heb al geïsoleerd, kan ik nog meer doen voor een aardgasvrije toekomst?

Naast isolatiemaatregelen, zijn zonnepanelen altijd goed. Hiermee ga je een deel van de stroom die je verbruikt zelf duurzaam opwekken, dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Als laatste stap kun je nadenken over een duurzaam alternatief voor je verwarming: een warmtepomp. Met een hybride warmtepomp verwarm je boven de 5 graden buitentemperatuur met stroom. Alleen als het echt koud is springt de cv-installatie aan en ga je verwarmen op gas. Met zo’n hybride warmtepomp bespaar je tot wel 40% op je gasverbruik. En het mooie is, de hybride warmtepomp is in de toekomst ook op een warmtenet aan te sluiten. Het warmtenet komt dan in de plaats van je cv op aardgas. 

Dan de vraag of je niet beter kunt wachten, misschien komt er wel subsidie.

Het lijkt misschien verstandig om te wachten op subsidies, maar in de praktijk ben je dan veel duurder uit. In een niet geïsoleerde woning verbruik je namelijk veel meer gas dan noodzakelijk. En dus betaal je maandelijks onnodig veel aan energie. Elke maand dat je wacht op subsidie, gooi je dus geld weg. 

En zelfs als er in de toekomst subsidie komt, is het nog maar afwachten waar je subsidie voor krijgt, wat de hoogte is en wat de voorwaarden zijn. Zo moet je vaak in een keer meerdere maatregelen nemen, waardoor je alsnog in een keer heel veel geld moet betalen. Wie nu begint kan stapsgewijs naar aardgasvrij en dus ook in stappen betalen. En het bedrag dat je bespaart op je energierekening is waarschijnlijk hoger dan het subsidiebedrag. 

Maar ik heb nu niet het geld om te investeren. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Wij begrijpen dat niet iedereen het geld heeft om isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp in een keer te betalen. Daarom zie je bij het samenstellen van jouw pakket ook wat je maandelijkse aflossing wordt als je met de Energiebespaarlening betaalt. De Energiebespaarlening is een lening met een lage rente, die je als huiseigenaar kunt afsluiten om je energiebesparende maatregelen mee te betalen. Je kunt maximaal €25.000 lenen voor maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming.

Kortom, wie nu begint met energie besparen, door te isoleren, profiteert het meeste en is goed voorbereid op een toekomst zonder aardgas. Start nu de Quickscan om te ontdekken wat de mogelijkheden voor jouw huis en situatie zijn.