Kan ik mijn cv-installatie combineren met een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp inclusief cv-installatie
5 minuten

Dat we van het gas af gaan in Nederland is zeker. Dus als je cv-installatie aan vervanging toe is, dan investeer je liever in een installatie die past bij de toekomst. Maar wat als je niet lang geleden een hr-ketel hebt aangeschaft? Hoe kun je dan gas besparen?

"Lees meer over de hybride warmtepomp in onze folder"

Het is natuurlijk wel zonde om een HR-ketel die nog lang mee kan gaan voortijdig af te schrijven. Gelukkig is daar een oplossing voor: een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp verwarmt je huis met elektriciteit. Maar als het buiten te koud is, dan slaat je cv aan om bij te verwarmen met gas. Op die manier verlaag je het gasverbruik tot wel 40%. 

Er zijn hybride warmtepompen die je naast je bestaande hr-ketel kunt plaatsen. Is je ketel jonger dan 12 jaar? Dan is dit een slimme oplossing. Je maakt dan gebruik van je bestaande HR-ketel én een nieuwe warmtepomp. Is je cv-ketel ouder dan 12 jaar? Dan is het slim om te kiezen voor een hybride warmtepomp inclusief een cv-ketel. Dat is een warmtepomp en HR-ketel in één systeem, optimaal op elkaar afgestemd. In de toekomst kun je de hybride warmtepomp ook combineren met de warmte van een warmtenet. Je bent dan minder afhankeijk van het warmtenet. Is je huis zeer goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming? Dan kun je wellicht afscheid nemen van je gasaansluiting en gaan voor een all-electric warmtepomp.

"Minder gas verbruiken en toch je HR-ketel houden? Het kan!"

Werkt een (hybride) warmtepomp ook met mijn bestaande slimme thermostaat?
Dat verschilt sterk per merk en type slimme thermostaat, de warmtepomp en het aansturingssysteem. Heb je een specifieke slimme thermostaat die je wil blijven gebruiken? Vraag dan na bij de adviseur wat er mogelijk is. De lijst wordt met regelmaat bijgewerkt.

Past een warmtepomp ook in een oudere woning?
Zeker kan dat! Men denkt bij een warmtepomp vaak aan extreme isolatie en voor bestaande woningen de ingrijpende installatie van vloerverwarming. Dat is inderdaad nodig voor een All-Electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan daarentegen juist voor oudere woningen erg interessant zijn. Je hoeft dan geen extra aanpassingen te doen aan je woning. Op deze manier kun je toch je gasverbruik met de helft verminderen en een interessant rendement halen, zeker als je de warmtepomp slim combineert met zonnepanelen.