Inductiekookplaat

Koken zonder gas
3 minuten

Nederland gaat van het gas af. Dat betekent niet alleen een nieuwe manier van verwarmen, maar ook een nieuwe manier van koken. Daarom stappen steeds meer mensen over op inductie koken. Maar is inductie koken wel veilig? Is de kookplaat makkelijk schoon te maken? En verbruik je niet veel meer stroom als je gaat elektrisch gaat koken? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen over een inductiekookplaat.

"Koken zonder gas op inductie"

Kost inductie koken veel stroom?
Inductiekookplaten zijn energiezuinig doordat ze energie heel effciënt gebruiken. De kookplaat is snel warm en je kunt dus direct beginnen met koken. Terwijl andere elektrische kookplaten vaak lang nodig hebben om op te warmen, waarbij energie weg lekt. 

Is een inductiekookplaat veilig?
Ja een inductiekookplaat is veilig. Sterker nog, inductie koken is de veiligste manier van koken. De kookplaat verwarmt alleen daar waar een pan staat. Ben je wel eens bang dat je het gas aan hebt laten staan? Ook dat is met inductie natuurlijk verleden tijd. De inductiekookplaat schakelt automatisch uit zodra de pan van de kookplaat wordt gehaald. 

Heb ik speciale pannen nodig voor een inductiekookplaat? 
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekoken. Je pan moet een vlakke bodem hebben en de bodem moet magnetiseerbaar zijn. Dat laatste test je met een magneet, blijft de magneet plakken? Dan is je pan geschikt voor inductie. Je hoeft dus niet per se al je pannen weg te gooien. Als je wel nieuwe pannen gaat kopen, dan staat vaak op het etiket of de pan geschikt is voor inductie koken. 

Hoe maak ik de inductiekookplaat schoon? 
Een inductiekookplaat is erg makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Doordat de plaat vanzelf uit gaat en niet erg heet wordt branden etensresten namelijk niet snel in. Je kunt de kookplaat na gebruik afnemen met een doekje en een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Het wordt aangeraden om dit regelmatig te doen, zo voorkom je hardnekkige vlekken.

 

"Inductie koken is de veiligste manier van koken."

Op dit moment zijn inductiekookplaten nog niet standaard leverbaar. We werken hard om dit binnenkort ook voor jou beschikbaar te maken. Heb je interesse in een inductiekookplaat of een vraag hierover? Laat het ons dan weten door het contactformulier hieronder in te vullen. We nemen dan binnen een werkdag contact met je op en helpen je graag verder.