Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen

Subsidie voor jouw (hybride) warmtepomp
6 minuten

Is je cv aan vervanging toe? Of wil je minder gas verbruiken? Dan is het verstandig om te kiezen voor een combinatie van een cv met een hybride warmtepomp. Of zelfs voor een all electric warmtepomp, om helemaal van het gas af te gaan. Dat is een toekomstbestendige keuze. Maar zo'n verwarmingssysteem is nog wel wat duurder dan alleen een cv. Daarom geeft de Rijksoverheid subsidie op hybride en all electric warmtepompen.

"Onze hybride warmtepomp met cv was dankzij de subsidie €1.900 goedkoper."

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor hybride en all electric warmtepompen. Je krijgt via de subsidieregeling een deel van het aankoopbedrag terug. Je leest hier alles over de ISDE. Wil je alles nog eens nalezen? Vraag dan onderaan deze pagina de folder aan. 

"Deze subsidie maakt het nog aantrekkelijker om over te stappen op een warmtepomp."

Hoe hoog is het subsidiebedrag? 

Je krijgt een deel van het aankoopbedrag van de installatie terug. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en merk warmtepomp. Een all electric warmtepomp is duurder dan een hybride variant, en daardoor is de subsidie op de all electric warmtepompen ook wat hoger. Je ziet hier een voorbeeldpakket voor een hybride warmtepomp met de actuele prijs en subsidie. Niet zeker welke warmtepomp bij jouw situatie past? Ga dan naar warmtepompen voor keuzehulp en een overzicht van de verschillende warmtepompen met de actuele prijzen en subsidies. 

Kom ik in aanmerking voor de ISDE warmtepompen? 
Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je schaft het apparaat nieuw aan. Bij het aanvragen van de ISDE moet je een aanschafbewijs aanleveren.
  • Het type warmtepomp moet op de apparatenlijst van de subsidieverstrekker staan. Wij bieden alleen warmtepompen waar subsidie voor is. 

Hoe vraag ik de subsidie aan? 
De eerste stap is kiezen welke warmtepomp jij wilt aanschaffen. Onze keuzehulp op de pagina warmtepompen helpt je daarbij. Je kunt bij het samenstellen van je pakket zien hoe hoog het subsidiebedrag is, zie ook het voorgestelde pakket hiernaast. Je moet eerst de volledige prijs betalen. Je kunt de subsidie pas aanvragen als de warmtepomp is geïnstalleerd en in gebruik is genomen. Na de oplevering krijg je van ons alle informatie die je nodig hebt om de Investeringssubsidie Duurzame Energie aan te vragen. Het subsidiebedrag wordt na de toekenning op je rekening gestort. 

Kan ik de subsidie combineren met andere regelingen? 
Ja, je kunt deze subsidie combineren met andere regelingen, zoals de subsidie energiebesparing eigen huis. Daarmee kun je ook subsidie krijgen als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Denk bij isolatiemaatregelen bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, dubbel glas (HR++) en vloerisolatie. Handig want een goed geïsoleerde woning is een belangrijke voorwaarde voor een warmtepomp. 

Subsidie is natuurlijk mooi meegenomen, maar het blijft een investering. Daarom kun je de subsidie ook combineren met de voordelige Energiebespaarlening. Je leent dan tegen een gunstig rentepercentage het geld voor de warmtepomp en eventueel andere energiebesparende maatregelen. In het voorbeeldpakket zie je wat je per maand afbetaalt, deze prijs is gebaseerd op de Energiebespaarlening. Daarnaast zijn er lokaal ook duurzaamheidsleningen. Als dat in jouw gemeente zo is, dan verwerkt de adviseur dit in de prijs van jouw pakket. Je kunt beide leningen combineren met de Investeringssubsidie Duurzame Energie. 

Kan ik ook voor andere maatregelen subsidie krijgen? 
Er is ook een subsidieregeling voor Vereniging van Eigenaren voor energiebesparende maatregelen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie voor warmtepompen kan gecombineerd met deze VvE subsidie voor isolatie. Voor eigenaren van grondgebonden woningen is de ISDE de enige subsidieregeling. Dat hoeft geen reden zijn om niet aan de slag te gaan. Sommige maatregelen zijn goedkoper dan je denkt, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kost nog geen €1.000 euro. En nu gas steeds duurder wordt, loont het nog meer om te investeren in energiebesparende maatregelen. Hoe langer je wacht, hoe meer geld je weggooit aan een hoge energierekening. 

Wie is de subsidieverstrekker? 
De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een subsidieregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je vraagt de ISDE dus aan via de RVO website en kunt bij hen terecht met vragen over de status van je aanvraag.