Hoeveel geluid maakt een (hybride) warmtepomp?

Moet ik bang zijn voor geluidsoverlast door de buitenunit?
3 minuten

Hoeveel geluid maakt het buitendeel van een (hybride) warmtepomp? Mensen die overwegen om een warmtepomp te laten plaatsen vragen zich vaak af hoeveel geluid een warmtepomp eigenlijk maakt. We leggen je hier precies uit hoe dat zit!

"Lees alles over duurzaam verwarmen in onze folder"

Een warmtepomp bestaat uit twee delen, de warmtepomp en een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt. In het buitendeel van de warmtepomp zitten een aantal bewegende onderdelen, zoals de ventilator om de lucht aan te zuigen en de compressor. Deze onderdelen produceren geluid produceren. Het geluid dat het buitendeel van je warmtepomp maakt is net iets luider dan dat van een koelkast. Als je er een meter vanaf staat, is het een beetje alsof de warmtepomp tegen je aan het fluisteren is. Of je de warmtepomp hoort hangt dus af van de plaats van je buitenunit. 

Het moment dat een warmtepomp het meeste geluid maakt, is wanneer hij in de zogenaamde ontdooicyclus gaat. Hij zorgt dan dat de ventilator en de compressor niet vastvriezen, waardoor hij wat meer kracht moet zetten dan normaal. Dit gebeurt eigenlijk alleen als het erg koud is buiten. De buitenunit produceert dan ook meer geluid. Gelukkig is dat het moment waarop je toch niet buiten zit. Wanneer je wel in de tuin gaat zitten als het lekker weer is en de buitentemperatuur hoger is, staat de warmtepomp hoogstwaarschijnlijk uit.

"De plaatsing van de warmtepomp is heel belangrijk in het voorkomen van geluidsoverlast."

Waar wordt het buitendeel van de warmtepomp geplaatst?
Dat is afhankelijk van waar er plek is. De buitenunit kan aan de buitenmuur hangen, op een plat dak staan of op de grond staan. Wat de meest verstandige en logische keuze is, verschilt per situatie. Tussen de buitenunit en de binnenunit mag maximaal 20 meter zitten, dus in sommige gevallen kan de buitenunit zelfs achter een schuurtje geplaatst worden, zodat je er ook niets van ziet. We raden het in ieder geval af om de warmtepomp in de buurt van een slaapkamerraam te plaatsen in verband met het geluid dat de warmtepomp produceert.