Hoe kan ik zonnepanelen betalen?

Geld lenen voor zonnepanelen kan voordelig zijn
3 minuten

Wat denk jij dat je voor een set zonnepanelen betaalt? Vaak is het goedkoper dan je denkt. En er is meer mogelijk dan je denkt. Zo kun je zonnepanelen betalen met de voordelige Energiebespaarlening. En er is een soort subsidie, de btw teruggave, wat ook honderden euro's in de kosten scheelt. Je leest hier alles over het slim betalen van je zonnepanelen.

"Alle informatie over zonnepanelen in onze handige brochure"

Je verdient de kosten terug met de besparing op je energierekening. Het rendement van zonnepanelen is volgens MilieuCentraal te vergelijken met 7% rente op een spaarrekening. Nu de banken zo’n lage spaarrente geven, is het dus verstandiger om dat geld in zonnepanelen te investeren dan op de bank te laten staan. Maar dan moet je wel eerst investeren. Hieronder geven we antwoord op de meestgestelde vragen over het betalen van zonnepanelen. 

De btw teruggave
Er is geen subsidie voor zonnepanelen. Maar de overheid komt je wel tegemoet met een speciale regeling: de btw teruggave voor zonnepanelen. Eigenlijk krijg je dus toch een soort subsidie. Een deel van de kosten, de btw, kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dankzij deze regeling worden je zonnepanelen ongeveer 400 tot 500 euro goedkoper. En je btw-teruggave kunnen wij voor jou regelen, dat scheelt een hoop gedoe. 

"Je kunt 75% van van de lening gebruiken voor zonnepanelen."

Hoe kan ik zonnepanelen betalen zonder spaargeld? Kan ik geld lenen voor zonnepanelen?
Niet iedereen kan of wil zijn spaargeld aanspreken. Dan biedt de Energiebespaarlening uitkomst. Deze lening sluit je af tegen een voordelige rente. In sommige gemeenten is de rente zelfs maar 1%!  Wij hebben alvast een aantrekkelijk pakket voor je samengesteld dat voldoet aan deze voorwaarde. Je ziet dat de besparing op je energierekening hoger is dan de maandelijkse aflossing van de lening. Je houdt dus maandelijks geld over!

Voor het aanschaffen van zonnepanelen met de Energiebespaarlening geldt een aparte regel. Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Je zult dus ook andere maatregelen moeten uitvoeren, zoals dakisolatie, dubbel glas of een warmtepomp. Hiernaast hebben wij al zo'n pakket maatregelen voor je samengesteld, maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen. 

Kan ik zonnepanelen betalen met een hypotheek?
Je kunt een ruimere hypotheek krijgen voor duurzame woningverbeteringen. Of je de zonnepanelen het beste met een hypotheek of een Energiebespaarlening betaalt, dat hangt af van een aantal factoren. Een financieel adviseur kan met je meedenken en je adviseren wat het beste past. Hou er in ieder geval rekening mee dat de looptijd van de Energiebespaarlening vaak een stuk korter is dan die van een hypotheek. Je moet dus sneller aflossen. Daarentegen is de rente op een hypotheek hoger en moet je afsluitkosten betalen.