Hoe kan ik geld en energie besparen?

Tips om op jouw energieverbruik te besparen
10 minuten

De laatste tijd hoor je veel berichten over stijgende energielasten, maar wat kun je nu doen om de energierekening te verlagen? Wij bespreken hier wat de meest interessante maatregelen zijn. En we geven je een paar tips waarmee je goedkoop, simpel en snel geld en energie bespaart. Want niemand wordt blij van een hoge energierekening.

"Vraag onderaan dit artikel de informatiebrochure over isolatie aan."

Bij energiebesparing denk je misschien als eerste aan zonnepanelen. Dat is niet zo gek. Door zelf energie op te wekken hoef je minder energie bij je energieleverancier af te nemen, dat scheelt natuurlijk in de kosten. En dankzij de salderingsregeling betaal je over de stroom die je verrekend kan worden geen energiebelasting, netwerkkosten en leveringskosten. Het klopt dus dat je met zonnepanelen bespaart op je energielasten.

Maar wie echt energie en geld wil besparen, kan beter denken aan isoleren. Dat zit zo. Veel mensen verwarmen hun huis met gas, en die kosten voor gas zijn de laatste tijd flink aan het stijgen, terwijl de energiebelasting op stroom juist omlaag is gegaan. Het is dus interessanter om je gasverbruik te verlagen. Als je huis niet is geïsoleerd, gaat 75% van het gasverbruik op aan het verwarmen van je woning. Door te isoleren hoef je minder hard te stoken om jouw huis warm te krijgen. En dat levert je niet alleen geld op, het maakt jouw huis ook een stuk comfortabeler. Wij zetten hier de mogelijke isolatiemaatregelen voor je op een rij. Klik op de isolatiemaatregel voor een actuele indicatie van de kosten:

Dakisolatie | Bespaar tot € 500 per jaar
Ook al verwarm je de bovenverdieping(en) niet, toch is dakisolatie interessant. Zoals je weet stijgt warme lucht op, en dus verdwijnt veel warmte via het ongeïsoleerde dak. Het isolatiemateriaal houdt de warmte binnen en dat scheelt enorm in de stookkosten. Of je dak nu plat is of schuin en of je de zolder nu gebruikt als opslag of als slaapkamer, isoleren kan altijd! 

Glasisolatie |  Bespaar tot € 250 per jaar
Heb je nog enkel glas? Dan voel je koude lucht bij het raam. Die kou trekt je woning in en andersom verdwijnt de warmte via het raam naar buiten. Dat zorgt ervoor dat je cv nog harder moet stoken om het aangenaam warm te houden in huis. De oplossing is simpel, kies voor HR++ glas. Tip: denk ook aan het vervangen van je kozijnen, want ook die kunnen warmte lekken.

Muurisolatie | Bespaar tot € 200 per jaar
Net als bij enkel glas, voelt een ongeïsoleerde muur koud aan. Als je de gevel laat isoleren, merk je het verschil in comfort. De meest eenvoudige maatregel is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte tussen het buitenblad van de gevel en het binnenblad. Bij spouwmuurisolatie wordt die ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Zo blijft de warmte binnen en de kou buiten de deur.

Vloer- en bodemisolatie | Bespaar tot € 160 per jaar
Vloerisolatie doe je meestal niet om geld en energie te besparen, maar we noemen hem hier toch. Vloerisolatie doet namelijk wel wat voor je comfort. Door je vloer te isoleren voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte je woning in komen.

"Als je huis niet is geïsoleerd, gaat 75% van het gasverbruik op aan het verwarmen van je woning. Door te isoleren hoef je minder hard te stoken om jouw huis warm te krijgen."

Liever klein beginnen met energie besparen? Wij hebben hieronder een paar tips voor je op een rij gezet.

1. Eco (vaat)wassen | Kosten: € 0 | Besparing € 17-39/ jaar
Zet je vaatwasser op de eco stand, dan bespaar je al €17 per jaar. En door je kleren op 30 of 40 graden te wassen bespaar je nog eens €22 per jaar. En je kleren blijven langer mooi, dus hoef je ook minder vaak nieuwe kleren te kopen. Het zijn natuurlijk maar kleine besparingen, maar alle kleine beetjes helpen. Nog een laatste tip: zet je vaatwasser en wasmachine pas aan als ze vol zijn. Dan hoef je ze minder vaak te laten lopen.

2. Deuren sluiten | Kosten: € 0 | Besparing € 50/ jaar
Nog zo'n simpele maatregel: let erop dat je de deuren van de kamers die je verwarmt sluit. Heel veel geld ga je er niet mee besparen, zo'n € 50 per jaar. Aan de andere kant kost het je ook niks om de deur te sluiten. Vergeet je toch vaak de deur dicht te doen? Je kunt dan een deurdranger aanschaffen die ervoor zorgt dat de deur automatisch sluit.

3. Slim verwarmen | Kosten € 60/ stuk | Besparing € 23 - 135/ jaar
Waarschijnlijk doe je dit al, maar we vinden het toch belangrijk om te noemen: zet je verwarming 's nachts op 15 graden. Daarmee bespaar je €23 per jaar. Ben je thuis actief? Bijvoorbeeld met stofzuigen, koken, yoga of spelen met je kinderen. Dan kun je de verwarming vaak al een graad lager zetten, dat scheelt je nog eens €37 per jaar. Tot slot, er bestaan radiator ventilatoren die de warmte van je radiatoren beter verspreiden. De radiator ventilator kost €60 per stuk. Je plaatst hem eenvoudig met magneten in je radiator, het is dus makkelijk zelf te plaatsen. Met deze radiator ventilatoren ga je zo'n €75 per jaar besparen.