Het CBS: De energierekening 334 euro hoger in 2019

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?
5 minuten

Het CBS maakte half februari bekend dat de energierekening in 2019 gemiddeld €334 hoger wordt. Dat is duurder dan het kabinet had berekend, maar wat kun je daaraan doen? Wij leggen hier uit waar de stijging vandaan komt en hoe je bespaart op je energierekening.

"Vraag onze informatiebrochure over isolatie aan voor meer informatie."

Uit het nieuwsbericht van het CBS blijkt dat bijna de helft (47%) van je energielasten belastingen zijn. De overheid wil het gebruik van gas ontmoedigen, daarom is de belasting op gas omhoog gegaan. Maar we betalen ook meer belasting op elektriciteit, dat komt doordat de heffingskorting omlaag is gegaan. Je krijgt dus minder geld terug.

Energiebelasting? Heffingskorting? Hoe zit dat precies? De energiebelasting is een middel van de overheid om de verspilling van energie tegen te gaan. Aan de ene kant betaal je daarom meer per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. Aan de andere kant krijg je ook, los van je verbruik, een vast bedrag terug: de “heffingskorting”.  

"Overstappen naar een andere energieleverancier helpt niet tegen hogere energiebelasting."

Naast de belasting zie je nog andere posten op je energierekening staan, zoals leveringskosten, netwerkkosten en transportkosten. De leveringskosten van elektriciteit werden volgens het CBS 31% duurder en die van gas 20%. Met als gevolg een stijging van €175. Tegenover een daling van €3 voor transportkosten.

Je kunt natuurlijk overstappen naar een ander energiebedrijf met een lager tarief voor stroom en gas. Maar let op: over dat tarief betaal je dus nog energiebelasting. En daaroverheen komt weer btw. Overstappen helpt voor die kosten niets.

Is er dan niks dat je aan die hoge energierekening kunt doen? Jawel: energie besparen helpt! Je betaalt alleen voor de energie die je niet gebruikt. De enige optie om de kosten van de energierekening te verlagen, is dus minder energie verbruiken. Met goede isolatie kun je gemakkelijk de helft van je gasverbruik besparen. En met de stijgende prijzen wordt dat steeds interessanter… Je energiebesparing neemt de komende jaren alleen maar toe. 

Wil jij weten welke isolatiemaatregelen passen bij jouw huis? Doe de Quickscan en ontdek wat er kan.