Hessel heeft een warmtepomp laten plaatsen

Ervaring van Hessel
5 minuten

Hessel heeft een warmtepomp laten plaatsen tijdens de inkoopactie van 2018

"Het milieu is voor mij de grootste beweegreden voor verduurzamen"

Hessel Brandsen woont samen met zijn vrouw al 31 in een vrijstaande woning in Zuidhorn. Zijn huis is bijna helemaal geïsoleerd. Overal zit dubbel glas, hij gebruikt LED lampen en heeft zonnepanelen. Alles is zo energiezuiging mogelijk, alleen het gasverbruik was nog te hoog naar Hessel zijn wensen. Daarom heeft hij door Reimarkt een warmtepomp laten installeren. In zijn verhaal lees je onder andere wat zijn motivatie was en wat hij van het resultaat vindt.

Alles in het huis van Hessel is zo energiezuiging mogelijk. Twee jaar geleden hebben ze op een koude dag iemand met een infraroodcamera foto’s van het huis laten maken. Er waren wat lekken, voornamelijk in de goten. Hessel heeft nieuwe laten plaatsen en deze ook gelijk geïsoleerd. De serre heeft ook een nieuw dak van glas. Deze isoleert nu heel goed en zorgt dat de warmte van de zon makkelijk binnen komt. Familie Brandsen woont nu 31 jaar in hun huidige huis en willen hier voorlopig ook blijven wonen. “Het is een fijn huis met een mooie tuin.”

Een groenere wereld

‘’Mijn motivatie om te verduurzamen is om een voetafdruk achter te laten voor de toekomst. Wij zijn nu compleet stroomneutraal, de zonnepanelen leveren meer op dan wij gebruiken. Een warmtepomp was een logische stap, niet in de laatste plaats vanwege de gasproblemen hier in de provincie. We hebben een huis van 30 jaar oud, zonder vloerwarming en dat soort zaken. We hebben ons wel even goed georiënteerd. Het gaat ons meer om de gasbesparing, dan om het idee van rijk worden, want dat is niet het geval. Het gaat ons dus echt om het milieu. We willen graag helpen om de wereld groener te maken.’’, aldus Hessel.

"Mensen willen graag de ontwikkelingen afwachten, maar het is net zo als met een computer; als je hem koopt is ie al verouderd."

Installatie van de warmtepomp

Familie Brandsen heeft Reimarkt ontdekt via een brief vanuit de inkoopactie in samenwerking met de gemeente Zuidhorn. Via deze brief zijn ze op de website van Reimarkt terecht gekomen en konden ze zich verder oriënteren. Meneer Brandsen is opgeleid techneut. Hierdoor had hij al een beeld van een aantal duurzame maatregelen en had hij besloten dat hij een warmtepomp wilde laten installeren.

‘’Er kwam een installateur langs om de warmtepomp te installeren en een extra groep aan te leggen. De uitvoering ging prima, ondanks helaas wat interne misverstanden bij de aannemer. Dit was gelukkig snel opgelost. De mannen waren erg vriendelijk!”

De communicatie met Reimarkt ging voornamelijk per e-mail. Dit werkte goed voor Hessel. “Ik werd een paar keer gebeld om te vragen hoe het ging. De service van Reimarkt was goed. Ik ben niet tekort gekomen. Contact via mail vind ik prima, het hoeft niet perse telefonisch. Dat is voor mijn generatie wel even wennen, maar ik kan er gelukkig mee om gaan.’’

Het geluid van de warmtepomp

Familie Brandsen heeft een vrijstaande woning waar de warmtepomp binnen niet te horen is. “Buiten hoor je de warmtepomp een beetje, maar dit is nog minder dan het geluid van de robot grasmaaier van de buren”, aldus meneer Brandsen. Het is constanter warm in huis en in de avond gaat de warmtepomp op 18 á 19 graden. Als ze wakker worden doet de familie Brandsen de warmtepomp een halve graad hoger. Maximaal staat hij op 21 graden. Ze zien de ketel niet vaak aanslaan. Hessel is vooral benieuwd naar de concrete resultaten. “We gaan ongeveer 700 a 800 kuub gas per jaar besparen.”

Wacht niet op ontwikkelingen

‘’Mensen willen graag de ontwikkelingen afwachten, maar het is net zo als met een computer; als je hem koopt is ie al verouderd. En dat moet je accepteren. Wachten op de ontwikkeling heeft naar mijn mening dus niet veel zin. Als je er geen geld voor hoeft te lenen, gewoon doen! Elke dag dat je er over nadenkt, doe je niet mee aan energiebesparing en dat vind ik jammer. Dat geldt zeker voor de mensen die de middelen wel hebben, maar niks doen.’’