Goede voorbereiding voor jouw verbouwing

Voorkom dat je duurzame kansen mist.
5 minuten

Ga jij jouw keuken, badkamer of zolder verbouwen? Dan is dit het moment om ook over duurzame maatregelen na te denken. Wij geven hier een aantal tips voor een goede verbouwing, zodat je geen duurzame kansen laat liggen. Want het laatste wat je wilt is dat je over een paar jaar weer moet verbouwen.

"Ga jij met Reimarkt aan de slag? Dan begeleiden wij je tot en met de oplevering en stoppen pas als jij 100% tevreden bent."

Geen een verbouwing is hetzelfde, maar er zijn wel een paar dingen waar iedereen op kan letten. Als je de zolder toch leeg ruimt voor een verbouwing, dan is dat ook een mooi moment om de zolder te isoleren. Of als je de badkamer toch gaat verbouwen, denk dan ook na over een energiezuinig ventilatiesysteem. Zo voorkom je dat je nu dingen mist en later opnieuw moet verbouwen. Het begint allemaal met goed weten wat er mogelijk in je huis. Wij zetten hieronder een aantal ingrepen op een rij die je goed kunt combineren met duurzame maatregelen. 

Geen zin om te lezen? Doe dan gelijk de Quickscan en ontvang een uitgebreid rapport met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw huis en situatie. 

Zolderverbouwing 
Vaak is temperatuur een probleem op zolder. In de winters is het er koud en in de zomer juist te heet. De oplossing? Jouw zolder isoleren! Als je de zolder gaat verbouwen is het een mooi moment om ook gelijk je dak te isoleren. Je hebt keuze uit dakisolatie die je zelf kunt afwerken en isolatieplaten die direct klaar zijn om te schilderen of behangen (klik op de foto's om producten te vergelijken). Een ander probleem is licht, zolders zijn vaak donkere ruimtes. Met deze dakramen creeer je niet alleen licht op zolder, maar voorkom je ook dat er alsnog warmte weg lekt via het raam. Met deze dakisolatie en dakramen verander je dus in een keer de zolder in een lichte, aangename ruimte. 

Raam vervangen door openslaande deuren 
Vervang je een raam door openslaande tuindeuren? Kies dan voor isolerende tuindeuren en voorkom zo dat er kou via de deuren de woning in komt. Waar je nog meer op moet letten is of er een radiator onder het raam zit dat plaats maakt voor de tuindeuren. Die radiator moet dan een nieuwe plek krijgen, of je kiest voor vloerverwarming. Zodra je voor vloerverwarming kiest, komt er nog meer bij kijken. 

Vloerverwarming aanleggen
Vloerverwarming is lage temperatuur verwarming, het water dat door de verwarmingsbuizen loopt is minder heet dan het water door de radiatoren loopt. Om jouw huis toch goed te verwarmen is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. En als je dan toch bezig bent met je verwarming, kun je ook kritisch kijken naar jouw verwarmingssysteem. Nu Nederland van het gas af gaat, is het slim om na te denken over een duurzaam alternatief: een hybride warmtepomp. Die kun je naast de bestaande cv installatie plaatsen of je kunt kiezen voor een systeem van een warmtepomp met cv ineen. Je gebruikt dan alleen gas om bij te verwarmen als het buiten echt heel koud is.  

Badkamerverbouwing 
Heb jij nu veel schimmel in de badkamer? Dan wil je de oorzaak aanpakken, voor je een nieuwe badkamer plaatst. De oorzaak van schimmel is vocht en de oplossing is ventileren. Er is weinig aandacht voor ventilatie, terwijl het zo belangrijk is voor onze gezondheid. Dit ventilatiesysteem slaat automatisch aan als er teveel CO2 in de lucht zit en als de luchtvochtigheid te hoog is. Dit nieuwe systeem heeft als bijkomend voordeel dat het geluidloos en energiezuinig is. 

"Ventileren is belangrijk voor gezonde lucht in huis."

Duurzame verbouwing betalen
Een verbouwing is behoorlijk prijzig, maar een duurzame verbouwing biedt mogelijkheden om de investering te kunnen betalen. Zo kun je tegen een voordelig rentetarief geld lenen voor energiebesparende maatregelen, dat is de Energiebespaarlening. En, om de overstap op duurzame verwarmingssystemen te bevorderen, geeft de overheid nu subsidie op warmtepompen. Lees hier meer over de mogelijkheden om je duurzame verbouwing te betalen. 

Duurzame verbouwing voor hogere woningwaarde 
Met een verbouwing verbeter je de kwaliteit van de woning. Een goed geïsoleerde woning is niet alleen energiezuinig maar ook comfortabel. En dat weten steeds meer mensen op waarde te schatten. Uit onderzoek blijkt dat duurzame woningen sneller en voor een hoger bedrag verkocht worden. Hoe dat precies zit, lees je hier