Gemeente Zoetermeer over energiebesparing en Reimarkt

In gesprek met Monique Hakkennes van de gemeente
5 minuten

Reimarkt werkt samen met gemeenten om wonen duurzaam, betaalbaar en prettig te houden. Zo ook in Zoetermeer. Wat doet de gemeente om wonen in Zoetermeer te verbeteren? Wij vroegen het Monique Hakkennes.

"Winkel van Reimarkt in Zoetermeer"

Waarom werken jullie samen met Reimarkt?
Monique Hakkennes, adviseur milieu van de gemeente Zoetermeer: "Als gemeente hebben we niet alle kennis in huis, dat kan ook niet. Uit onderzoek blijkt dat bewoners behoefte hebben advies, informatie, maatregelen die ze kunnen kopen (ze willen de producten zien) en een fysieke plek waar ze dit allemaal kunnen “ophalen”. We vinden het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk ontzorgd worden en dat de geleverde kwaliteit goed is.

Een jury van experts heeft Reimarkt uitgekozen als beste partij om als gemeente mee samen te werken. Reimarkt is het complete plaatje waar woningeigenaren advies en verduurzamingsmaatregelen kunnen kopen. Wij ervaren de samenwerking met Reimarkt als zeer prettig. Iedere maand hebben we overleg waarbij we onze plannen en ideeën bespreken. Zo brengen we een uniforme boodschap naar buiten. Reimarkt geeft ook garantie. En dat is weer een teken van hun betrouwbaarheid.

"We willen samen met Reimarkt een beweging op gang brengen, waarbij burgers elkaar helpen en versterken."

Waarom en hoe zet de gemeente Zoetermeer zich in voor energiebesparing?
"We willen een beweging op gang brengen, waarbij burgers elkaar helpen en versterken,"vertelt Monique "en verduurzamen in ook hoognodig, vooral voor het milieu en vanwege de klimaatsverandering. Daarnaast gaan we in 2050 van het gas af. In 2040 wil Zoetermeer al CO2 neutraal zijn voor de bestaande bouw. Voor deze energietransitie en voor een toename van de biodiversiteit hebben we het programma 'Duurzaam en Groen' opgestart. Verduurzamen is ook goed voor de bewoners: meer comfort in de woning, een lagere energierekening en het huis is beter verkoopbaar. De gemeente zelf verduurzaamt zoveel mogelijk door bijvoorbeeld haar gebouwen te isoleren en zonnecollectoren op schooldaken te plaatsen."

"Het verduurzamen van bestaande bouw is noodzakelijk, ook voor de instandhouding van de panden. Maar het kan grote invloed hebben op het uiterlijk en wellicht ook op de waarde van de gebouwen. Daarom doen we nu wat kan. Soms moeten we de burgers en VVE's nog over de streep helpen. Maar het is goed aan te pakken, want we kunnen wijkgericht werken omdat in Zoetermeer hele wijken in dezelfde periode zijn gebouwd. We richten ons nu vooral op de wijken uit de jaren '60 -'70 en '80. Toen werd er geen rekening gehouden met energiebesparing."