Geld lenen voor energiebesparing

Van Energiebespaarlening tot hypotheek: er is meer mogelijk dan je denkt
5 minuten

“Zonnepanelen? Isolatie? Een warmtepomp? Dat kan ik toch nooit betalen!”. Deze kreet komt geregeld langs op Social Media. Maar er is meer mogelijk dan je denkt. Zo zijn er aantrekkelijke leningen en kunnen huizenkopers energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek. Veel duurzame maatregelen zijn goedkoper dan je denkt, zo kost spouwmuurisolatie nog geen €1.000.

"Lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden."

Eigen geld gebruiken voor energiebesparende maatregelen
Je kunt duurzame woningverbeteringen het beste betalen met eigen geld, zoals spaargeld. Hoe duur denk jij dat maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen zijn? Vaak is het goedkoper dan je denkt. Zo kun je voor enkele honderden euro’s al je spouwmuur laten isoleren. Dat heb je in drie tot vijf jaar terug verdient!

Je ontdekt met de Quickscan welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie kunnen en wat dat kost. Maar dat betekent niet dat je al die kosten in een keer moet maken. Door je huis in stappen te verduurzamen kun je tussendoor sparen voor de volgende investering. En met elke stap bespaar je weer wat meer op je energierekening, dat scheelt! 

"Welke lening het beste past? Dat hangt af van wat je laat uitvoeren, jouw huis en je financiële situatie."

Energiebespaarlening of hypotheek voor energiebesparing

Als je geen of niet genoeg eigen geld hebt om je woning te verduurzamen, dan zijn er andere opties. Je kunt dan geld lenen om de hele verbouwing te kunnen betalen. Er zijn twee opties, een duurzame lening, zoals de Energiebespaarlening, of meefinancieren in je hypotheek. Welke financieringsoptie het beste bij jouw past, is afhankelijk van de hoogte van de investering en de looptijd.

Met de Energiebespaarlening kun je geld lenen voor heel veel duurzame maatregelen. Denk daarbij aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen en HR++ glas, maar ook aan warmtepompen, warmteterugwin-installaties en isolerende deuren en kozijnen. De Energiebespaarlening heeft als voordeel ten opzicht van de hypotheek dat de rente lager is - in sommige gemeenten zelfs maar 1% - en dat je geen taxatie- en afsluitkosten hoeft te betalen.

Lees hier meer over de Energiebespaarlening

Een hypotheek heeft vaak een langere looptijd. De maandlasten zijn dus lager dan bij de Energiebespaarlening. Dit is vooral interessant voor mensen die een huis gaan kopen en toch een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Vooral voor een groter pakket aan duurzame maatregelen is de hypotheek voordeliger dan de Energiebespaarlening, vanwege de langere looptijd.