Geld en energie besparen

Hoeveel levert het op?
10 minuten

De een kiest voor zonnepanelen voor het milieu, de ander isoleert voor meer comfort. Wat de reden ook is om energie te gaan besparen, iedereen is benieuwd wat het uiteindelijk oplevert. Vaak meer dan je denkt! Vooral spouwmuur- en dakisolatie leveren een hoge besparing op. En met zonnepanelen profiteer je natuurlijk ook van de zon. We zetten hier alles over geld besparen voor je op een rij.

"Van de besparing op vloerisolatie kun je elk jaar een weekendje naar Berlijn met de trein."

Geld besparen met energie besparen 

Als je de Quickscan doet krijg je voor jouw woningtype een inschatting van welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen en hoeveel je daarmee gaat besparen. In het gesprek met de adviseur kijken jullie samen naar jouw specifieke woonsituatie en energieverbruik. Met die gegevens kan de adviseur een nieuwe inschatting maken van wat je gaat besparen. Wij baseren ons hiervoor op de besparingscijfers van Milieu Centraal. Dit zijn gemiddelden, het kan dus zijn dat het voor jouw situatie net wat anders uitpakt. De belangrijkste invloed hierop heb je in eigen hand, dat is namelijk jouw gedrag in het huis. Uit onderzoek blijkt dat mensen na de verduurzaming de neiging hebben om minder op hun energieverbruik te letten, het gevolg is dat ze meer energie verbruiken en dus weinig tot niets besparen. Je kunt het ook positief bekijken, door je gedrag slim aan te passen kun je de besparing juist verhogen! Bijvoorbeeld door niet alleen zonnepanelen aan te schaffen, maar ook beter op te letten of je lampen niet onnodig lang laat branden. 

Wat kun je nog meer doen om de besparing te verhogen? Combineer grote maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen met kleine ingrepen, zoals ledlampen. Als je 11 oude gloeilampen vervangt door ledlampen bespaar je al snel €35,- per jaar. Dat lijkt misschien niks, maar tel al dit soort kleine aanpassingen bij elkaar op en je hebt een behoorlijk bedrag. Denk ook aan het energielabel van je apparaten. Als een oud apparaat, bijvoorbeeld de ijskast, vervangen moet worden, kies dan voor een nieuwe met een groen energielabel. Die is waarschijnlijk wat duurder, maar op de lange termijn veel goedkoper door het lagere energieverbruik. 

Geld besparen met isoleren

Isolatie levert je vaak het meeste geld op omdat je daardoor minder hard hoeft te stoken. Gas is duurder dan elektriciteit en de gasprijzen zijn al een tijd nog verder aan het stijgen. Het loont dus om minder gas te verbruiken. Isolatie is de eerste stap waarmee je per jaar honderden euro's bespaart. Het minste bespaar je met vloerisolatie, gemiddeld zo'n €200,- per jaar. Vloerisolatie doen de meeste mensen dan ook niet voor het geld maar om te voorkomen dat kou en vocht vanuit de kruipruimte het huis intrekken. Maar wat als je, naast afrekenen met vocht en kou, ook geld hoopt te besparen? Dan is spouwmuurisolatie een aantrekkelijke maatregel. Daarmee bespaar je al snel €260,- per jaar. En dat terwijl de kosten van spouwmuurisolatie nog geen €1.000,- zijn. Je hebt de investering dus vaak binnen vijf jaar al terug verdiend. Als je de gevel isoleert, denk dan ook aan je glas. Via enkel glas gaat veel warmte verloren en dus stook je onnodig hard. Glas vervangen door HR++ glas levert je ongeveer €300,- per jaar op. Die besparing is ook afhankelijk van het glas dat je nu hebt en de staat van je kozijnen. Maar zelfs als je eerst dubbel glas had, levert HR++ glas je geld op. Tot slot de echte klapper, dat is dakisolatie. Daarmee bespaar je gemiddeld maar liefst €600,- per jaar! Wat zou jij met dat geld doen? 
 

"Een combinatie van zonnepanelen met spouwmuur- en dakisolatie levert je maandelijks meer geld op."

 

Geld besparen met zonnepanelen 

Zonnepanelen tellen eigenlijk niet als energiebesparing, je gaat niet minder energie verbruiken. Wat je wel doet is energie zelf opwekken. Dat betekent dat je minder stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier. En je krijgt een terugleververgoeding voor alle stroom die je aan het net teruglevert. Dus zonnepanelen leveren je wel geld op! De opbrengst van een gemiddelde zonnepanelenset ligt zo rond de €500,- per jaar. Hoeveel je hiermee opwekt is ook afhankelijk van het type paneel en het aantal zonuren in een jaar. Maar zelfs als het bewolkt is, wek je nog stroom op. Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen

Geld besparen met een warmtepomp 

De aardbevingen in Groningen hebben tot gevolg dat Nederland van het gas af moet. Het alternatief is in veel gemeenten nog onduidelijk. Maar wat als je cv-ketel nu aan vervanging toe is. Is er dan al een alternatief voor de gasgestookte ketel? En bespaar je daar ook nog geld mee? Ja er is een alternatief: de hybride warmtepomp. Deze combineert verwarmen op elektriciteit met een gasgestookte ketel. Daarmee bespaar je tot wel 40% op je gasverbruik, zo'n €180 per jaar. Combineer je deze warmtepomp met zonnepanelen, dan wordt die besparing nog hoger omdat je de extra elektriciteit zelf duurzaam opwekt. En met stijgende gasprijzen is minder afhankelijkheid van gas altijd een goede keuze. 

Geld besparen door slimme combinaties

In dit artikel noemen we een aantal energiebesparende maatregelen die je geld op kunnen leveren. Nu vraag je je misschien af of die besparingen ook optellen als je de maatregelen combineert. Dat is helaas niet zo. Dus het is niet zo dat je met spouwmuurisolatie en dakisolatie samen €860 per jaar bespaart. Toch loont het om maatregelen te combineren, zoals de eerder genoemde combinatie warmtepomp en zonnepanelen. Soms ook vanwege praktische redenen: je wilt niet eerst zonnepanelen op je platte dak leggen om vervolgens alles er weer af te halen voor de dakisolatie. Maar ook omdat het op andere gebieden veel oplevert. Een goed geïsoleerde woning is comfortabeler dan een ongeïsoleerde woning. En woningen met een goed energielabel worden sneller en duurder verkocht dan woningen met een laag energielabel. En natuurlijk levert de combinatie van glas met spouwmuurisolatie of de combinatie zonnepanelen met spouwmuur- en dakisolatie je maandelijks meer geld op dan wanneer je een van deze maatregelen zou nemen. 

Geld lenen om geld te besparen 

Je weet nu dat energie besparende maatregelen je geld opleveren. Maar je moet natuurlijk wel eerst investeren en niet iedereen heeft dat geld op de bank. Dus wat doe je dan? Denk dan eens aan de Energiebespaarlening. Dan kun je tegen lage rente het bedrag maandelijks aflossen in plaats van in een keer te betalen. En je mag boetevrij eerder aflossen. Dit is een aantrekkelijke regeling. Door de lage rente is de besparing in veel gevallen hoger dan de aflossing. Je houdt dus vanaf de eerste maand geld over. Lees verder over de mogelijkheden voor jou.