Ervaring met spouwmuurisolatie en HR++glas

Johan is een stuk onafhankelijker
4 minuten

'Mijn huis is een typisch jaren '80 huis, gebouwd toen we nog niet van het gas af moesten. Het plafond van de woonkamer reikt tot de vide, alle ruimtes hebben een eigen verdieping en staan in verbinding met elkaar via een open trappenhuis. Niet erg duurzaam maar mijn huis houdt mij wel fit,' lacht Johan.

"Verduurzamen maakt onafhankelijk"

Kiezen voor kwaliteit : de beste keuze in isolatie en glas
"Ik ga voor kwaliteit, kijk de kat uit de boom en als het goed is doe ik het. Reimarkt ontmoette ik op een informatiemarkt van de gemeente. Ik ging op afspraak langs in de winkel, om eens te praten over glas - en spouwmuurisolatie. Ze hadden goede adviezen. Zo bleek het niet zinvol de hoogste, en duurste, isolatiegraad van het glas te nemen. Dat scheelde weer in aanschaf. Maar ik moest voor de keuken, die hoger is dan de begane grond, wel beveiligd glas nemen. Daar had ik zelf nooit aan gedacht."

Uitvoering zonder zorgen
Johan: "Ik hoefde verder niets te doen, alleen maar een paar data in mijn agenda vrijhouden. De spouwmuur is geïsoleerd met biologisch afbreekbare korrels. En ook de gaten in de voegen, voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal, zijn netjes dichtgesmeerd. Bij het plaatsten van het HR++ glas bleek de oude stopverf moeilijk uit de sponningen te halen. De man is in plaats van een halve dag, de hele dag bezig geweest. En het kostte mij alleen maar een kop koffie en een biertje. Door mijn huis te isoleren, is het in de zomer koeler en in de winter warmer. Maar ook het geluid van buiten wordt geïsoleerd. En dat is toch ook een mooie bijkomstigheid."

"Het verduurzamen van mijn woning is een spel."


De spouwmuurisolatie en HR++ glas waren niet de eerste energiebesparende maatregelen voor Johan: "Het is een huis om gigantische stookkosten in te maken. Enkele jaren geleden liet ik al het plafond isoleren. De woning werd meteen een stuk aangenamer. De zonnepanelen zijn 6 jaar geleden op het dak geplaatst. De opbrengst van de zonne-energie kun je zien op een app. Voor mij werd verduurzamen zo een spel: eerst de opbrengst en verbruik inschatten. En dan checken op de app of ik het goed heb. Zo word je bewust van de enorme kracht van de natuur. Ik ben ook makkelijker gaan leven. Weekend - en nachttarief spelen geen rol meer. Wat ik zelf niet verbruik, geef ik terug aan het net en dit wordt dan weer verrekend met mijn energierekening. Bij iedere stap die ik zet in het verduurzamen van de woning, voel ik me ook onafhankelijk worden."