Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

Met je VvE geld lenen voor energiebesparing
3 minuten

Energiebesparing staat ook voor Verenigingen van Eigenaren steeds vaker op de agenda. Grote vraag is vaak: hoe gaan we dit betalen? Sinds 2018 is elke VvE verplicht om genoeg te sparen voor groot onderhoud. Maar vaak is er nog niet genoeg geld gespaard om de kosten voor een duurzame verbouwing van te betalen. Dan kan de Energiebespaarlening uitkomst bieden. De VvE leent dan geld voor maatregelen als isolatie, zonnepanelen en dubbel glas.

"Met de VvE geld lenen voor energiebesparing"

Geld lenen als VvE
De VvE Energiebesparing is er speciaal voor Verenigingen van Eigenaren die hun complex willen verduurzamen. Bijzonder aan deze lening is dat de VvE de lening afsluit. Het af te lossen bedrag wordt via een verdeelsleutel over alle appartementeigenaren verdeeld en in de VvE bijdrage verwerkt. Je zit dus als woningeigenaar niet vast aan een persoonlijke lening. Hoewel je VvE bijdrage omhoog gaat, ga je er in veel gevallen wel op vooruit door de besparing op je energierekening.

"Je lost af via jouw VvE bijdrage. Bij verhuizing neemt de nieuwe koper die aflossing van je over."

Waarvoor kan ik de Energiebespaarlening gebruiken?
Je kunt geld lenen voor meer dan 25 duurzame woningverbeteringen, bijvoorbeeld voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas en nieuwe kozijnen. De lening kan ook gebruikt voor verduurzaming van gezamenlijke voorzieningen zoals oude lampen vervangen door LED en energieprestatieverbetering van de bestaande lift.

Hoeveel kan de Vereniging van Eigenaren lenen?
De Vereniging van Eigenaren kan minimaal €25.000 en maximaal €10.000.000 lenen. Het bedrag hangt af van welke maatregelen worden uitgevoerd. 

Wat is de looptijd van de lening?
Je kunt kiezen of je de lening in 10, 15 of 30 jaar terug wilt betalen. De VvE betaalt tijdens de hele looptijd van de lening hetzelfde vaste maandbedrag. Er mag altijd boetevrij meer afgelost (met een minimum van € 250) of zelfs in één keer afgelost worden.

Rentepercentage
De actuele rente wordt door SVn vastgesteld op het moment van aanvraag. Kijk hier voor de actuele rente.

Voorwaarden
Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor de VvE Energiebespaarlening:

  • De Vereniging van Eigenaren bestaat uit minstens tien appartementen.
  • Je Vereniging van Eigenaren laat de werkzaamheden uitvoeren door een bedrijf.
  • Je kunt niet 100% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Lees hier meer over hoe je zonnepanelen kunt betalen.

Wat als ik verhuis?
De lening wordt aangevraagd door de Vereniging van Eigenaren en niet door jou, de woningeigenaar, als persoon. Dat betekent dat de schuld aan het complex gebonden is, en niet aan jou. Bij verhuizing neemt de koper jouw VvE bijdrage, waarin een deel aflossing van de schuld zit, van je over. Je stopt dus met aflossen na verkoop van je appartement.

BKR toets en -registratie
In het geval dat de VvE de Energiebespaarlening afsluit krijg je als woningeigenaar geen BKR registratie. Wel worden de bestuursleden van de VvE getoetst op kredietwaardigheid. Daarnaast wordt voor de beoordeling van de aanvraag ook gekeken naar het onderhoudsfonds, het MJOP, de jaarcijfers, begroting, splitsingsakte en statuten.

Hoe kan ik de lening aanvragen?
Voor het aanvragen van de Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren, moet je eerst een aantal stappen doorlopen. De eerste stap is het laten opstellen van een energieadvies op maat. Reimarkt kan dit maatwerkadvies voor je opstellen. Kijk op onze VvE pagina voor de advies opties. {verwijzing naar VvE pagina}. Je krijgt met de VvE ook hulp van ons bij het aanvragen van de Energiebespaarlening. 

Combineren met subsidies
VvE’s kunnen de Energiebespaarlening combineren met een aantrekkelijke subsidie voor VvE's. Het gaat om subsidie voor maatregelen waarmee je energie bespaart, zoals isolatie. Er is ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor begeleiding en advies. Je leest hier meer over deze VvE subsidie. Zijn jullie van plan om ook te investeren in duurzame verwarming? Dan is er ook de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Meer over de Energiebespaarlening.
Lees hier meer over de Energiebespaarlening en het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting Nederlandse gemeente (SVn), de organisatie achter deze lening.