Energiebespaarlening

Geld lenen voor energiebesparing
10 minuten

Veel Nederlanders zijn huiverig als het gaat om geld lenen. Het is natuurlijk goed dat je niet voor alles een lening afsluit, maar soms is het best verstandig om geld te lenen. Bijvoorbeeld, als je het geld gebruikt voor een slimme investering, zoals dakisolatie, zonnepanelen of spouwmuurisolatie. Dan ga je er in veel gevallen zelfs op vooruit!

"Alles is na te lezen in onze handige folder"

De Energiebespaarlening

De investering in isolatie, duurzame verwarming, dubbel glas of zonnepanelen kan bijna altijd uit. Zeker nu de energierekening stijgt, loont het om te investeren in energiezuinige maatregelen. Je besparing neemt de komende jaren dus alleen maar toe. Maar je moet wel in één keer een paar duizend euro investeren. Het beste kun je die investering betalen met spaargeld. De besparing op gas en elektriciteit levert je vaak veel meer op dan de rente op je spaarrekening. Maar heb je geen spaargeld, dan kan een duurzame lening uitkomst bieden. De Energiebespaarlening is een speciale lening voor energiebesparende maatregelen. Je kunt deze lening, tegen een gunstige rente, afsluiten voor isolatie, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepompen en een grote duurzame verbouwing. Je krijgt in dit artikel antwoord op al je vragen over de Energiebespaarlening. Wil je alles nog eens nalezen? Dan kun je hier de folder aanvragen.

"De besparing op je energierekening is, in de meeste gevallen, hoger dan het bedrag dat je maandelijks moet aflossen."

Hoeveel kun je lenen en voor welke maatregelen? 

De hoogte van het leenbedrag hangt af van welke energiebesparende maatregelen je laat uitvoeren. Je kunt minimaal €2.500 en maximaal €65.000 als je kiest voor een energiezuinige verbouwing, bestaande uit een zeer energiezuinig pakket maatregelen, waarmee je van het gas af gaat. 

Energiebesparende maatregelen die je kunt betalen met Energiebespaarlening

Je kunt zo’n vierentwintig energiebesparende maatregelen betalen met de Energiebespaarlening. Veel gekozen energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas (HR++ glas) en  zonnepanelen*. Maar je kunt ook denken aan mechanische ventilatie, warmteterugwinning en een warmtepomp. Wij hebben hiernaast (op mobiel onderaan deze pagina) een voorbeeldpakket met energiebesparende maatregelen samengesteld dat je met de Energiebespaarlening kunt aanschaffen. 
* Je kunt niet 100% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Lees er hier meer over.

Extra hoge lening voor een energiezuinige verbouwing, zoals Nul op de Meter.

Wil je in een keer je huis zo verduurzamen dat je van het gas af bent? Dan is er extra financiering mogelijk. Je kunt tot € 50.000 lenen voor een “Zeer Energiezuinig Pakket” en tot € 65.000 voor Nul op de Meter of Zeer Energiezuinig Pakket plus. Dit soort grote ingrepen kun je ook financieren met je hypotheek, dat kan voordeliger zijn doordat die vaak een langere looptijd heeft. Lees hier meer over de financieringsopties voor grote verbouwingen, zoals Nul op de Meter. 

Met de Verenigingen van Eigenaren energiebesparing betalen

Is je woning onderdeel van een Verenigingen van Eigenaren? Dan is er een speciale Energiebespaarlening voor VvE’s. Je leest hier meer over deze lening voor een VvE. 

Looptijd van de Energiebespaarlening

De looptijd hangt af van hoeveel je leent:

  • Voor bedragen tot € 5.000,- is de looptijd van de lening zeven jaar.
  • Voor bedragen van € 5.000,- en meer is de looptijd van de lening tien jaar.
  • Voor bedragen vanaf €15.000,- kun je kiezen uit een looptijd van tien of vijftien jaar.

Je betaalt de gehele looptijd van de lening hetzelfde vaste maandbedrag. Dat bedrag bestaat uit rente en een aflossingsdeel. Je mag altijd boetevrij meer aflossen (met een minimum van € 250) of zelfs de lening in één keer terugbetalen.

Hoe hoog is de rente van de Energiebespaarlening? 

De rente van deze duurzame lening is voordeliger dan voor gewone leningen. Kijk hier voor de actuele rente of vraag naar de actuele rente in het gesprek met onze adviseur.  

Extra voordelige rente via gemeente.

Sommige gemeenten en provincies bieden een nog lager rentepercentage voor de Energiebespaarlening. Zo ligt de rente voor inwoners van de provincie Overijssel tussen de 1,2% en 1,6% (september 2018). Er zijn ook gemeenten en provincies die een Duurzaamheidslening aanbieden. Ook deze lening is vaak nog iets voordeliger door de lagere rente. Gemeenten en regio’s bepalen zelf waar je deze Duurzaamheidslening voor kunt gebruiken. Vraag in het gesprek met de adviseur voor welke financiële regeling(en) je in aanmerking komt.  

Is de Energiebespaarlening fiscaal aftrekbaar? 

De lening is in veel gevallen voor jou als woningeigenaar fiscaal aftrekbaar.

Wie verstrekt de lening? Het Nationeel Energiebespaarfonds (NEF)

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, dit fonds is in 2013 in het leven geroepen om energiebesparende maatregelen voor meer huiseigenaren mogelijk te maken. Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank, de ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB). Het bedrag dat je aflost en de rente gaat terug in het fonds, zodat ook anderen na jou de Energiebespaarlening kunnen afsluiten.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)

Het verstrekken van de lening wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dat betekent dat je voor vragen over en het afsluiten van de lening bij SVn terecht kunt. SVn is een stichting zonder winstoogmerk voor duurzame financiering met een hoog maatschappelijk rendement. Zij verstrekken ook andere leningen, zoals de Duurzaamheidslening.

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen? 

Voor je de lening kunt aanvragen moet je weten wat je wilt laten uitvoeren en wat dat kost. Je kunt daarvoor de Quickscan gebruiken, daarmee krijg je inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor jouw huis mogelijk zijn. Met het Quickscan rapport kun je kiezen welke maatregelen je wilt laten uitvoeren. Nadat je een pakket hebt samengesteld, volgt een gesprek met een van onze adviseurs. Na afloop van het gesprek krijg je jouw persoonlijke pakket inclusief prijs op maat toegestuurd. Als je ons de opdracht geeft, komen we bij je thuis langs om alles na te lopen. In een enkel geval wordt de prijs na dat bezoek bijgesteld. We maken dan een nieuwe offerte en jij kunt opnieuw beslissen of je ermee doorgaat. Na het tekenen van de offerte kun je de Energiebespaarlening aanvragen. Je krijgt van ons een mailtje als het zover is met alle documenten en een link naar de aanvraagpagina. 

BKR-toets en -registratie bij lenen

Bij het aanvragen van de Energiebespaarlening geef je SVn toestemming om je BKR te toetsen. Wanneer je een negatieve BKR registratie hebt, dan verstrekken ze geen lening. Na het afsluiten van de Energiebespaarlening krijg je in alle gevallen een BKR registratie. Dit gebeurt pas nadat je hebt ingestemd met de offerte van SVn en deze ondertekend retour hebt gestuurd. 

De Energiebespaarlening combineren met andere regelingen

Je kunt de Energiebespaarlening combineren met andere regelingen, zoals de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie (ISDE). Dit is een  subsidie op het aankoopbedrag van warmtepompen en andere duurzame verwarmingsinstallaties. Je kunt deze subsidie combineren met de Energiebespaarlening. Soms biedt de gemeente of provincie ook subsidie, in dat geval is het interessant om te kijken of je deze kunt combineren met de Energiebespaarlening.

Zijn er ook andere leningen?

Naast de Energiebespaarlening en de eerder genoemde Duurzaamheidslening, kun je ook denken aan financiering via je hypotheek. Hypotheekverstrekkers mogen je meer geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De looptijd van hypotheken is in de meeste gevallen langer dan die van de Energiebespaarlening, maar je leent dan wel tegen hogere rente. Daardoor is de hypotheek vaak alleen interessant als je grote pakketten aan maatregelen laat uitvoeren, denk aan een investering van rond de €20.000. 

Alles nog eens nalezen? Vraag onze Folder Energiebespaarlening aan. Hierin lees je meer over de de voorwaarden van deze lening.