De salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling verandert: zonnepanelen blijven interessant!
5 minuten

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Op deze groene energie zit nu een salderingsregeling. Minister Wiebes wil de salderingsregeling langzamerhand laten aflopen. Zoals het nu lijkt start dit in 2023 en is rond 2031 de regeling niet meer van kracht. Dit betekent dat de salderingsregeling er tot dan nog is. Maar wat is het plan en wat heeft dit voor impact op eigenaren van zonnepanelen?

"Wist je dat het aantal zonnepanelen op de Nederlandse daken elk jaar verdubbelt?"

Wat is de salderingsregeling?

Hoe werkt de salderingsregeling ook alweer? De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds, gebruik je elektriciteit, terwijl je zonnepanelen niets produceren. Je energieleverancier saldeert (verrekend) dit stroomverbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt. Jij betaalt alleen het “extra verbruik” wat dan nog over is.

Ik verbruik minder energie dan ik opwek

Als je meer terug levert dan je in een jaar verbruikt, krijg je een zogenaamde “terugleververgoeding”, maar die is lang niet zo hoog als de prijs die jij betaalt voor je elektriciteit. Er geldt ongeveer een (lage) terugleververgoeding van gemiddeld 7 cent per kWh. 

De laatste jaren is de prijs van zonnepanelen stevig gedaald. Dat maakt de salderingsregeling onnodig duur voor de overheid. Daarom kiest de regering nu voor een ander model, zodat de kosten wat lager zijn, maar het nog wel interessant blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

"Het terugvragen van de btw over zonnepanelen maakt het nog aantrekkelijker."

Wat is de nieuwe regeling?

De eerder genoemde ‘terugleversubsidie’ zou de opvolger zijn van de salderingsregeling. Maar volgens minister Wiebes is dit complexer dan verwacht. Daarom gaat de nieuwe regeling, volgens Milieu Centraal, bestaan uit een afbouw van de saldering. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling verminderd en deze stop in 2030. Dit betekent dat er in 2031 geen belastingvoordeel meer beschikbaar is bij de aankoop van zonnepanelen. Je krijgt vanaf dat moment alleen een vergoeding van je energiebedrijf bij het terug leveren  van opgewekte stroom. Wiebes gelooft dat de zonnepanelen in 2030 zo voordelig zijn dat ze geen subsidie meer nodig hebben om interessant te blijven.

Elektriciteitsmeters vanaf 2023

Vanaf 2023 moet de eigenaar van zonnepanelen een stroommeter met twee telwerken in bezit hebben. Deze stroommeter meet zowel de energie die je opwekt als de stroom die je verbruikt. Hiermee kan de Belastingdienst je saldering, levering en teruglevering, bekijken. Voor de zonnepaneeleigenaren die nog niet over zo’n meter beschikt worden deze voor 2023 aangeboden door je netbeheerder. Vraag hier ook naar!

Zijn zonnepanelen nog een goede investering?

Zijn zonnepanelen nu een onverstandige keuze geworden? Nee, zonnepanelen blijven een ontzettend interessante investering. Je kunt in ieder geval nog tot 2023 gebruik maken van de salderingsregeling en daarna van de afbouwende regeling. Door de dalende zonnepaneelprijzen blijft de verwachting dat je de zonnepanelen  ingemiddeld zeven jaar terug verdient, net als nu. Je hoeft niet te wachten om zonnepanelen te plaatsen. Tot 2023 is de huidige salderingsregeling van kracht, dus: pak NU je kans!

Btw teruggave kan nu nog

Het terugvragen van de btw over zonnepanelen maakt het nog aantrekkelijker. Dit kan soms een lastige handeling zijn, waar onze adviseurs je graag bij helpen en ondersteunen. Je kan het natuurlijk ook zelf doen. Sinds het begin van dit jaar is de btw teruggave regeling wel gewijzigd, in plaats van vijf jaar na aanschaf kun je nu zes maanden na aanschaf de btw terug vragen. Let hier op wanneer je zonnepanelen aanschaft, het zou zonde zijn als je de teruggave te laat indient.

Zonnepanelen blijven dus een goede investering! Nieuwsgierig? Bekijk onze zonnepanelen hier.

*De plannen die hierboven zijn beschreven is aan de hand van het voorstel dat nu bekend is. Het kan zijn dat de concrete uitvoering hiervan afwijkt. Informatie afkomstig van Milieu Centraal.