De coronacrisis | hoe gaan wij hiermee om?

De coronacrisis | hoe gaan wij hiermee om?

Bouwen tijdens de coronacrisis: veel van de opdrachten in de duurzaamheids- en bouwsector zijn stil komen te liggen. Veel van ons werk vindt achter de voordeur van de huurder plaats. Vooral nu de maatregelen verlengd zijn moeten we ons aanpassen en mee ontwikkelen met de nieuwe situatie. Ons gemeenschappelijke doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn heeft daarnaast behoefte aan versnelling, niet aan vertraging. Dit vraagt voor een oplossingsgerichte aanpak: voor elk gat is er een spijker te vinden.

Wat voor spijkers dat zijn? Lees verder om hier meer over te leren.

"Hoe gaan wij om in tijden van de coronacrisis?"

Een gemeenschappelijk doel, met gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Vanaf het moment dat de maatregelen voor beperking van de verspreiding van het virus zijn afgekondigd hebben onze opdrachtgevers (Domijn en De Woonplaats) actie ondernomen. Dit had natuurlijk directe invloed op onze werkzaamheden. De beperkingen zijn direct gevolgd door denken in oplossingen: het is goud waard wanneer een opdrachtgever je de vraag stelt ‘wat kunnen wij doen om ervoor te zorgen dat iedereen zoveel als mogelijk door kan?’.

Er zijn verschillende redenen waarom een aantal van onze opdrachten stil zijn gezet. Hieronder benoemen wij de drie meest voorkomende redenen waar wij en onze partners tegenaan lopen en onze oplossingen.
 

"Met behulp van foto’s, video- en telefoongesprekken kunnen onze adviseurs duurzaamheidsadviezen geven"

Duurzaamheidsadviezen gaan door, maar dan iets anders

De grootste reden voor de stilliggende opdrachten heeft te maken met de vrees voor besmetting van het virus. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen werken wij en onze partners vanuit huis. Dit betekent dat de adviesgesprekken een iets andere invulling krijgen dan wat wij gewend zijn en hiervoor zetten wij dus onze beste virtuele beetje voor!

Met behulp van foto’s, video- en telefoongesprekken kunnen onze adviseurs duurzaamheidsadviezen geven aan huurders. Ook kunnen woningeigenaren via onze website de Quickscan voor hun huis uitvoeren. Op deze manier kunnen wij met z’n allen zorgen dat de verduurzamingsprojecten zoveel mogelijk door kunnen gaan. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een app waarbij de bewoner ons rondleidt in de woning middels een smartphone. Een begeleide opname op afstand: Corona-proof en nog efficiënt ook.
 

Vooruit denken is essentieel

Een ander uitdaging komt uit een hele andere hoek: Levering van bouwmaterialen (zoals zonnepanelen uit China) lopen vertraging op. Zonder bouwmaterialen kunnen we helaas niet bouwen. Om het risico voor niet op tijd geleverde materialen te verminderen zouden we vooruit moeten denken. Samen met onze opdrachtgevers proberen we zover als mogelijk vooruit te kijken. Inmeten waar het kan, en vooruit bestellen zorgt alsnog voor een tijdige uitvoering.
 

Afstand houden tijdens bouwprojecten

Je kunt je misschien afvragen hoe wij een woning kunnen opmeten met de restricties van de coronamaatregelen, want dat betekent dat er toch wel uitvoerders over de vloer zullen moeten komen? En dat klopt! Het is lastig om te weten wat er precies gedaan en besteld moet worden zonder de woning grondig te bekijken. De afstandsmaatregelen van de RIVM bij uitvoeringen is dus een ander reden waarom veel bouwopdrachten stil hebben gelegen. Onze aannemers hebben hier oplossingen voor bedacht door bijvoorbeeld aan het werk te gaan in een ruimte terwijl jij als bewoner in een ander gedeelte van het huis kunt wachten. Zo kunnen ze zorgen dat er ten alle tijden minimaal een ander halve meter afstand gehouden kan worden. Als de opname al geweest is en alles gereed staat om de verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is het wel fijn om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen. Waar een wil is, is een weg. Voor sommige werkzaamheden hoeven wij niet altijd binnen het huis aanwezig te zijn, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de spouwmuur. Voor de overige werkzaamheden kun je in een andere ruimte in je huis verblijven tijdens de uitvoering, of zelfs in de tuin met het mooie lente weer! Na de uitvoering worden alle ruimtes door specialisten gedesinfecteerd. Zo kun jij zorgeloos genieten van een schoon en verduurzaamde huis.
 

Volg ons voor het laatste nieuws omtrent oplossingen voor corona en duurzaamheid!

Wij proberen voor elk probleem een passende oplossing te vinden. Wil je meer weten over onze ervaringen met het implementeren van bovengenoemde oplossingen? Hou onze website, Facebook en LinkedIn dan in de gaten! Komende weken zullen wij onze ervaringen delen via blogartikelen in samenwerking met onze partners. De eerstvolgende gaat over ons eerste telefonisch adviesgesprek met een huurder.

Disclaimer: in verband met de coronavirus blijven de maatregelen en werkwijzen veranderen. Wij passen ons indien nodig ook hieraan. Hierdoor kan de inhoud van deze pagina na enige tijd niet meer actueel zijn. Voor ons meest recente werkwijze bekijk deze pagina.