Aardgasvrij? Hoe betaal ik de verbouwing?

Extra financiering voor woningen zonder gas
10 minuten

Wil jij van het aardgas af, maar weet je niet of je dat kunt betalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om de investering naar aardgasvrij te betalen. De beste keuze maak je met een onafhankelijk financieel adviseur. Wij zetten hier alvast de mogelijkheden voor je op een rij.

"Er is nu subsidie voor warmtepompen, dat is een verwarmingssysteem zonder gas."

Investeer je spaargeld in maatregelen om gas te besparen
Gas besparen doe je met energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie, muurisolatie en hr++ glas. Die maatregelen kun je het beste betalen met spaargeld. Investeren in je eigen huis is een goede investering, want er zijn geen risico’s en het rendement is hoger dan spaarrente. Daarbij is het een investering in comfortabeler wonen, waarde-ontwikkeling van je huis en een besparing op je energierekening. 

Subsidie voor energiebesparing
Heb je na 15 augustus 2019 twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren? Dan kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Je krijgt een subsidiebedrag per vierkante meter per maatregel. Bijvoorbeeld € 5,- per vierkante meter spouw die je laat isoleren. Deze subsidie geeft je dus korting op de uitvoering van maatregelen waarmee je energie bespaart, zoals dubbel glas (HR++), dak-, vloer-, bodem-, gevel- en spouwmuurisolatie. 

Subsidie voor verwarmingssystemen waarmee je gas bespaart
Als je al geïsoleerd hebt, dan is een warmtepomp een goede vervolgstap. Met een all electric warmtepomp verwarm je jouw huis en water zonder aardgas. En met een hybride warmtepomp bespaar je tot 40% op jouw gasverbruik. De aanschaf van zo'n warmtepomp is wat duurder dan die van een gewone cv-installatie. Maar de overheid geeft nu subsidie: de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je krijgt na de installatie een deel van het aankoopbedrag terug. 

Extra Hypotheek voor aardgasvrij 
Er zijn maar weinig mensen die genoeg spaargeld hebben om de investering naar aardgasvrij in een keer te betalen. Het kan dus zijn dat je geld moet lenen, bijvoorbeeld met een aanvullende hypotheek. Maar je gaat ook besparen op jouw gasverbruik. En nu de gasprijzen en de belasting op gasverbruik stijgen neemt die besparing alleen maar toe. In je maandlasten merk je dus niets van de investering; terwijl je wel dagelijks profiteert van een comfortabele, duurzame en aardgasvrije woning. Hoe mooi is dat?

Banken mogen jou nu extra hyptoheek geven voor energiebesparende maatregelen. Dit kan interessant zijn omdat een verbouwing naar aardgasvrij een behoorlijke investering is. Waar zit die extra leenruimte in? In tegenstelling tot normale huizen, waarvoor je 100% van de woningwaarde mag lenen, mag je voor duurzame maatregelen 106% van de woningwaarde lenen. Ook mag je €25.000,- extra lenen omdat de bank weet dat je geld overhoudt door de afwezigheid van een energierekening. Natuurlijk wordt netjes gecontroleerd of het inkomen voldoende is en kijkt de taxateur naar de woningwaarde, zodat niemand in de problemen komt.

"Voor een Zeer Energiezuinig pakket kun je met de Energiebespaarlening een bedrag van maximaal €50.000 lenen."

Direct Aardgasvrij - Energiebespaarlening voor Zeer Energiezuinig Pakket 
Naast een hypotheek, kun je ook gebruik maken van de voordelige Energiebespaarlening. Dat is een lening die je als huiseigenaar tegen een gunstige rente kunt afsluiten voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. De hoogte van de lening hangt af van de maatregelen die je laat uitvoeren. Er is een aangepast leenbedrag voor een Zeer Energiezuinig pakket. In dit pakket zitten maatregelen zoals isolatie met een extra hoge isolatiewaarde en ventilatie met warmteterugwinning. Dit heb je nodig om helemaal van het gas af te gaan. Voor dit Zeer Energiezuinige Pakket kun je een bedrag van maximaal €50.000 lenen. Hiervoor gelden aanvullende voorwaarden:

  • Je neemt deze maatregelen: isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren, een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning en kierdichting.
  • De maatregelen voldoen aan een hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid dan de basis maatregelen. Een hogere isolatiewaarde wordt meestal bereikt met een dikkere laag, ander materiaal of een combinatie van beiden.
  • Een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.

Heb jij interesse in dit pakket maatregelen? Voeg de producten dan toe aan je pakket en geef in het gesprek met de adviseur aan dat je gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening. De adviseur houdt daar dan rekening mee bij de keuze in materialen, dikte, etc.

Heb je nog vragen over aardgasvrij wonen? Of over financiering van energiebesparende maatregelen? Vul dan onderstaand contactformulier in, wij helpen je graag verder.