Vragen? Bel ons tussen 09:00 en 17:30 op

085 018 52 33

Al meer dan 3.700 huishoudens gingen je voor

Wij krijgen gemiddeld een

8

Nu in Hoogeveen: voorbeeldpakketten voor de subsidie

Ontdek wat jij kunt doen met de subsidie energiebesparing eigen huis

aydiyasidyisyasdyasiydiyasuidyd

eweweweee

eeee

eeeeee

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Vraag het direct aan onze klantenservice via de chat!

Een van de meest gestelde vragen over zonnepanelen is: Is er subsidie? Er is geen subsidieregeling. Maar de overheid komt mensen die zonnepanelen aanschaffen wel tegemoet. Met een andere regeling: Je kunt de btw over de aanschafprijs van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dat scheelt voor een gemiddeld systeem zo’n 400 tot 500 euro. Voor de Belastingdienst ben je namelijk, als je zonne-energie aan het net levert, een ondernemer. Er is nog een tegemoetkoming van de overheid: de salderingsregeling. Je energieleverancier verrekent de stroom die je hebt verbruikt met de stroom die je hebt teruggeleverd. En wat als je meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je een zogenaamde “terugleververgoeding” voor de stroom die jij teruglevert aan het elektriciteitsnet. {Lees hier meer over de salderingsregeling}

Schuine daken isoleren we met isolatieplaten die aan de binnenkant van het dak, tussen de balken, worden aangebracht. De keuze voor het type isolatieplaten en het afwerkingsniveau hangt af van de ruimte onder je schuine dak. Gebruik je de zolder alleen als opbergruimte? Dan vind je de afwerking minder belangrijk. Maar als je de zolder isoleert met als doel er extra kamers te maken, dan wil je een isolatiemateriaal dat ook mooi is afgewerkt.

Je verdient de kosten terug met de besparing op je energierekening. Het rendement van zonnepanelen is volgens MilieuCentraal te vergelijken met 7% rente op een spaarrekening. Nu de banken zo’n lage spaarrente geven, is het dus verstandiger om dat geld in zonnepanelen te investeren dan op de bank te laten staan.

Niet iedereen kan of wil zijn spaargeld aanspreken. Dan biedt de Energiebespaarlening uitkomst. Deze lening sluit je af tegen een voordelige rente. In sommige gemeenten is de rente zelfs maar 1%! En vaak is de besparing op je energierekening groter dan de maandelijkse kosten van de lening. In dat geval hou je vanaf de eerste maand geld over!

Zonnepanelen gebruiken de energie van de zon om elektriciteit op te wekken. Die elektriciteit wordt door een omvormer omgezet in stroom die jij weer kunt gebruiken voor je elektrische apparaten of om je huis mee te verwarmen met een warmtepomp. Met zonnepanelen maak je een duurzame keuze. De energie van de zon is oneindig en geeft geen CO2 uitstoot die schadelijk is voor het milieu. En daar profiteer je van! Ook in je portemonnee, doordat je minder elektriciteit van de energieleverancier afneemt en zelfs een vergoeding krijgt voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net.

Bij de producten zie je wat zonnepanelen gemiddeld kosten. Dit is een totaalprijs, hierin zitten de kosten van de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Een deel van de kosten, de btw, kun je terugvragen bij de Belastingdienst, dankzij deze regeling worden je zonnepanelen ongeveer 400 tot 500 euro goedkoper. De exacte prijs hangt af van het aantal zonnepanelen, het type zonnepaneel en of je voor optimizers kiest. We geven hier al de beste keuze voor jouw huis en een aantal standaard pakketten. Nadat je gekozen hebt neemt onze adviseur alles met je door en maakt vrijblijvend een offerte op maat voor zonnepanelen. Je hebt de offerte dezelfde dag nog in de mail.

Voor het aanschaffen van zonnepanelen met de Energiebespaarlening geldt een aparte regel. Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Je zult dus ook andere maatregelen moeten uitvoeren, zoals dakisolatie, dubbel glas of een warmtepomp.

Je kunt een ruimere hypotheek krijgen voor duurzame woningverbeteringen. Hoe dat precies zit, dat lees je hier {link naar artikel over hypotheek}. Een hypotheek is met name interessant als je een grote verbouwing hebt gepland, zoals het superpakket van zonnepanelen. Kies je voor alleen zonnepanelen? Dan is spaargeld of de Energiebespaarlening een stuk voordeliger dan financieren met je hypotheek.

Als wij in de zon liggen merken we dat ons lichaam opwarmt, onze huid verkleurt en we beginnen te zweten. En zoiets gebeurt ook in zonnepanelen. Die zetten zonne-energie om in stroom. Dit noemen we het photovoltaïsch (PV) effect genoemd en daarom worden zonnepanelen ook wel PV-panelen genoemd. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, en die bestaan weer uit een materiaal dat reageert op de straling van de zon. Door de zonnestralen gaan de elektronen op elkaar reageren en ontstaat beweging. En beweging is energie! Door zonnecellen aan elkaar te koppelen gaat de stroom door de cellen heen bewegen. De omvormer die op je zonnepanelen is aangesloten maakt van deze stroom bruikbare wisselstroom. Zo kun je die stroom weer gebruiken voor de elektra van je woning.

Het terugvragen van de btw heeft voor- en nadelen: je kunt de btw over de aangeschafte panelen terugkrijgen, maar je moet ook btw afdragen over de stroom die je teruglevert. Gelukkig bestaat er een vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers; waardoor je niet jaarlijks een btw-aangifte hoeft te doen. Je moet dan wel onder het maximum van €1.345 btw blijven, maar daar komt eigenlijk geen enkele particuliere woningeigenaar aan. Het terugvragen van de btw is best een gedoe. Daarom kun je dat door ons laten doen. Dan kun jij direct genieten van de zonnepanelen en komt het btw bedrag vanzelf naar je toe. Vraag je de btw liever zelf terug? Dat kan natuurlijk ook!

Het is goed om je zonnepanelen af en toe schoon te maken. Dit hoef je niet zelf te doen, veel mensen vragen de glazenwasser om eens in de zoveel tijd de panelen af te nemen. Hou er ook rekening mee dat bladeren op je zonnepanelen invloed hebben op de opbrengst. In de herfst loont het om af en toe de bladeren weg te halen of te laten opruimen.

Voor je voor zonnepanelen kiest is het belangrijk om te weten of je dak geschikt is. Hoe groot is je dak? Als je een schuin dak hebt, moet je rekening houden met de dak-oriëntatie. Ligt je dak op het noorden, oosten, zuiden of westen? Het beste is een dak op het zuiden, maar ook het westen en oosten kan zeer rendabel zijn. Ligt je dak op het Noorden? Laat dan de adviseur berekenen of het uit kan. Op een plat dak kun je zonnepanelen in alle gewenste richtingen leggen, daarom is een plat dak ook geschikt voor zonnepanelen. Hou ook rekening met de omgeving. Het kan zijn dat er op bepaalde plekken van je dak schaduw valt door bijvoorbeeld een dakkapel van de buren of een boom in je tuin. Deze plek is dan minder geschikt voor een zonnepaneel.

Als eerste kijk je hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Daarnaast is het ook nuttig om te weten hoeveel stroom je in een jaar verbruikt. Hoe hoger je verbruik, hoe meer panelen je nodig hebt. Is je stroomverbruik heel hoog? Dan is het wellicht handig om ook te kijken of dit verlaagd zou kunnen worden, bijvoorbeeld door je lampen te vervangen door ledlampen. Dan het type zonnepaneel dat je zou willen plaatsen. Hiervoor kijk je naar het vermogen van het zonnepaneel. De meeste panelen hebben een vermogen tussen de 270-300 Wattpiek per jaar. Er zijn ook zonnepanelen die meer vermogen hebben, maar deze panelen zijn vaak duurder. Dit is pas interessant als je een klein stuk dak hebt waar de panelen op kunnen. Wij hebben voor jouw woningtype al uitgezocht welke duurzame woningverbeteringen bij jouw huis passen. Zo hebben wij zonnepanelen, speciaal voor daken met schaduw of een oriëntatie die minder geschikt is. {linkjes naar producten} Zo kun je zelf een goede keuze maken. Je krijgt gelijk een overzicht van de kosten en de besparing. Daarna loopt een adviseur alles met je na. In drie stappen is het allemaal geregeld!

Zonnepanelen wekken het hele jaar door stroom op. Een deel van die stroom wordt direct gebruikt door bijvoorbeeld je wasmachine of droger. Maar er is ook een deel van de stroom die je niet direct verbruikt. De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds, gebruik je elektriciteit, terwijl je zonnepanelen niets produceren. Je energieleverancier “saldeert” (verrekent) dit stroomverbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt. Jij betaalt alleen het “extra verbruik” wat dan nog over is. Deze salderingsregeling gaat veranderen, {lees er hier meer over.}

ook interessant voor jou